Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53969
Title: Інформаційне протиборство у контексті перебігу та врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту
Authors: Гафійчук, Анастасія Сергіївна
Keywords: інформаційне протиборство
інформаційна війна
асиметричний конфлікт
дезінформація
PR кампанія
миробудова
ЗМІ
дипломна робота
Issue Date: 2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: З прогресом інформаційних ресурсів, радіо- і телекомунікацій й технологій, а також тектонічних зсувів у міжнародній політиці пов'язують і трансформацію конфліктів. Значний прогрес інформаційно-комунікаційних технологій надав учасникам фундаментально нових інструментів і засобів ведення протиборства, що змінило характер і природу міжнародних конфліктів.З 1948 року й дотепер, вже протягом 73 років триває конфлікт між арабськими державами та Ізраїлем, з поетапним військовим втручанням і постійним інформаційним протиборством. Наприкінці XX століття з активним застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій з появою соціальних мереж та низки інформаційних ресурсів і платформ, конфлікт отримав нові можливості як для загострення, так і врегулювання, що має великий вплив на його перебіг і врегулювання. Політика Ізраїлю, терористичні дії екстремістських угруповань Палестини постійно дають привід для загострення ситуації, а відповідно й інформаційного втручання як в медіа, так і в соціальних мережах за допомогою деморалізації ворога, маніпулятивний і односторонній виклад матеріалу у ЗМІ та соціальних мережах з метою зміни громадської думки, психологічних й інформаційних атак, використання кібернетичної зброї, пропаганди, PR кампаній тощо. Особливо чітко це простежувалось під час ескалації у травні 2021 року, коли інформаційне протиборство стало поширюватись у нових соціальних мережах (TikTok), виходити на міждержавний та світовий рівні (публікації у світових ЗМІ, поширення вірусних відео та фотоматеріалів у соціальних мережах, масові демонстрації в Європі та США, задля привернення уваги широкої спільноти, кібератаки тощо). Саме тому важливо дослідити феномен впливу інформаційних ресурсів, інформаційних засобів та інструментів у протиборстві сторін та виявити їх можливості у подальшому врегулюванні конфлікту в найбільш неспокійному регіоні, а також дослідити миротворчу властивість медіа. Правильне застосування цих інструментів може бути корисним для подальшого врегулювання конфлікту, та стане в пригоді для міжнародного досвіду вирішення конфліктів.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від «07» квітня 2021 р. №569/ст Керівник проекту: доктор політичних наук Максим Михайлович Алієв.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53969
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри міжнародних відносин, інформації та регіональних студій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гафійчук_.pdf1.12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.