Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53558
Title: Соціологіка мислення Толкотта Парсонса
Authors: Ніколаєнко, Володимир Леонідович
Ніколаєнко, Леонід Григорович
Яковенко, Юрій Іванович
Keywords: соціологія
мислення
соціологіка мислення
Толкотт Парсонс
структурно-функціоналістська теорія
Issue Date: 2021
Publisher: Фоліант
Citation: Соціологіка мислення Толкотта Парсонса: монографія / Ніколаєнко В.Л., Ніколаєнко Л.Г., Яковенко Ю.І. ; за ред. Н.І. Соболєвої. – К.: ПП «ПФ «Фоліант», 2021. – 308 с.
Abstract: В монографії здійснено діалектичний аналіз соціологіки мислення Толкотта Парсонса, як одного з фундаторів функціоналістської методології в соціальних науках, та пропозиційної складової в його текстах. Авторами доведено, що і те, і інше більшою мірою орієнтовано на «маніпулювання здоровим глуздом та виробництво сприйняття», а не на досягнення істини, що не сприяє офіційно декларованому суспільному розвитку. Монографію автори пропонують перш за все спеціалістам в галузі соціально-поведінкових наук, зокрема фахівцям із соціології знання та мислення, логіки соціологічного дослідження, соціології соціології. Монографія, як приклад інноваційного підходу до історії та теорії соціології, може прислужитися і викладачам суспільствознавчих дисциплін, аспірантам та студентам, політикам і публіцистам. Зміст монографії допоможе читачу чіткіше розібратися у власних політичних переконаннях, прихильностях, уподобаннях, та в досягненні переконливості у виступах чи дискусіях.
Description: Монографія, яку шановний читач тримає в руках, має спонукати суспільствознавців з розвинутою соціологічною уявою до самоаналізу, до професійної саморефлексії, що взагалі то є моральним викликом, без якого соціологічна уява та надбудоване над нею соціальне мислення починають хворіти на сервілізм, а відповідний розум стає на шлях до атрофії. Справа в тому, що цю монографію можна було б назвати інакше – «Соціологія Толкотта Парсонса як рефлексія суспільного регресу». Парсонс щиро вірив в те, що служив справі «американського соціального розвитку» (American social development), справі здобуття знань, що йдуть в розвиток інституціоналізованої в США індивідуальної свободи як фундаментальної цінності та утвердження демократичних структур.Саме тому він і писав, що «у Сполучених Штатах …. велика національна традиція випливає з епохи Просвітництва вісімнадцятого століття – свобода, демократія, права особистості – це наші великі гасла. Радикально фундаменталістський бунт повинен був би подолати величезну силу цих символів». Проте, як ми далі побачимо, практично всі його праці спрямовані на здобуття знань про збільшення міри соціального контролю та скріплення соціального порядку, розбудованого за принципом всезростаючої множини соціальних нерівностей. Ця суперечність може вважатися основоположною у всій науковій творчості Толкотта Парсонса. А з огляду на те, що така суперечність має світоглядну складову і властива не лише Парсонсу, стверджуємо, що треба не лише теоретично усвідомити засади постановки питань щодо осягнення проблематики суспільного розвитку, а й навчитися аналізувати світову практику реального поступу суспільства, який містить не тільки ознаки суспільного прогресу, а часом і штучно сконструйованого регресу, адже сучасна наука як соціальний інститут нерідко ставить вчених в ситуації, в яких вони, часто навіть не усвідомлюючи того, беруть участь в маніпулюванні здоровим глуздом, в виробництві сприйняття (who manipulate common sense and manufacture perceptions), а успіх в таких дослідженнях потім репрезентується як такий, що відповідає критерію істинності відповідних теорій та дій.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53558
ISBN: 978-617-739-955-0
Appears in Collections:Підручники та методичні вказівки кафедри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nikolaenko_Yakovenko 2021.pdf2.29 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Admin Tools