Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/52891
Title: Оцінювання впливу євроінтеграційних процесів на розвиток України
Authors: Гавриш, Олена Андріївна
Keywords: дипломна робота
євроінтеграція
інтеграційні об'єднання
економічна інтеграція
глобалізаційні процеси
Issue Date: 2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: О.А.Гавриш. Оцінювання впливу євроінтеграційних процесів на розвиток України: кваліф. робота випускника освітн. рівня бакалавр: спец. 051 – Економіка / О.А.Гавриш; НАУ. – Київ, 2021. – 73 с.
Abstract: Характерною особливістю міжнародних відносин на сучасному етапі є розвиток інтеграційних процесів. Починаючи з другої половини XX століття, інтеграція стала провідним інструментом, яка прискорила розвиток регіональних економік країн-членів інтеграційних об'єднань і підвищила їх конкурентоспроможність на світовому ринку. В даний час неможливо уявити діяльність будь-якого суб'єкта в ізоляції від навколишнього світу. На відміну від звичайного співробітництва, побудованого, головним чином, на торгівлі, міжнародна інтеграція відрізняється подальшим поглибленням всебічних зв'язків, нарощенням виробничих процесів окремих країн, а також допомагає країнам більш раціонально використовувати сировинні, паливні, трудові ресурси і поліпшити територіальний поділ праці. Однак, поряд з позитивними факторами в процесі розвитку інтеграції, існують і негативні моменти, стикаючись з якими країни затягують процеси об'єднання на довгі роки, що не може позитивно позначатися на їх економіці і призводить до негативних наслідків. Відповідно до ряду об'єктивних, а також суб'єктивних причин центром розвитку інтеграції стала Європа, яка за всю свою історію пройшла і опанувала майже всі можливі способи взаємодії між суб'єктами міжнародного життя, від їх прагнення взаємного знищення до тісної співпраці, що плавно перейшло до взаємного злиття. Можна сказати, що мова йде про перетворення економік окремих держав в єдиний багатонаціональний господарський комплекс з утворенням наднаціональних інститутів. Таким чином, інтеграційні процеси є якісно новою формою міждержавної взаємодії, яка характеризується загальною спрямованістю до виникнення міждержавних і наддержавних зароджень. Динамічний розвиток інтеграційних процесів є найважливішою характеристикою сучасного світового господарства. У зв'язку з цим існує необхідність вивчення закономірностей розвитку інтеграції для побудови повноцінної картини світу.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник проекту: доцент, к. е. н., Жаворонков Володимир Олександрович.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/52891
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри бізнес-аналітики та цифрової економіки
Наукові праці студентів НАУ (проводиться премодерація, колекція НТБ НАУ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЕБА_2021_051_МЕ_ГавришОА.pdf890.27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.