Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50626
Назва: The role of lactates in medicine
Інші назви: Роль лактатів у медицині
Автори: Honcharenko, Iryna
Ключові слова: lactic acid
молочна кислота
lactic
лактат
metabolism
метаболізм
pyruvic acid
піровиноградна кислота
hypoperfusion
гіперфузія
glycolysis
гліколіз
Дата публікації: кві-2021
Видавництво: National Aviation University
Бібліографічний опис: Honcharenko I. The role of lactates in medicine // Polit. Callanges of science today. International relations : abstracts of XXI International conference of higher education students and young scientists. – National Aviation University. – Kyiv, 2021. – P.59
Короткий огляд (реферат): Lactate, or lactic acid (2-hydroxypropanoic acid), is a normal product of metabolism and is formed from pyruvic acid under anaerobic conditions in skeletal muscle tissue (25%), brain (20%), skin (25%), erythrocytes (20 %), leukocytes, mucous membrane of the small intestine and the renal medulla. Preferably lactate is metabolized in the liver (60%), kidneys (30%) and only a small amount is utilized in other tissues (10%). Measuring blood lactate levels is especially important in cases of severe sepsis and septic shock. In this context, lactate is commonly used to assess the severity of the disease, analyze the response to treatment and further prognosis. Hypoperfusion, which is most often associated with blood loss, is observed in patients with trauma. Elevated lactate levels may help to identify patients in whom normal vital signs are initially masked by tissue hypoperfusion. In patients with cardiogenic shock who require extracorporeal membrane oxygenation, lactate is a useful parameter for predicting mortality. Lactate levels increase during strenuous exercise, mainly due to anaerobic glucose metabolism. A common feature of primary and metastatic cancer is an increase in the rate of glycolysis, which leads to increased glucose uptake and lactate formation even under normal oxygen levels. Лактат або молочна кислота (2-гідроксипропанова кислота), є нормальним продуктом обміну речовин і утворюється з піровиноградної кислоти при анаеробних умовах у тканині скелетних м'язів (25%), мозку (20%), шкіри (25%), еритроцити (20%), шкіри (25%), еритроцити (20%), 20%), лейкоцити, слизової оболонки тонкого кишечника та ниркової медулі. Переважно лактат метаболізується в печінці (60%), нирках (30%), і лише невелика кількість використовуються в інших тканинах (10%). Вимірювання рівнів лактату крові особливо важлива у випадках важкого сепсису та септичного шоку. У цьому контексті, лактат зазвичай використовується для оцінки тяжкості захворювання, аналізують реакцію на лікування та подальший прогноз. Гіпоперфузія, яка найчастіше пов'язана з крововтратою, спостерігається у пацієнтів з травмою. Підвищений рівень лактатів може допомогти виявити пацієнтів, у яких звичайні життєві ознаки спочатку маскують гіпоперфузією тканин. У пацієнтів з кардіогенним шоком, які потребують екстракорпоральної мембранної оксигенації, лактат є корисним параметром для прогнозування смертності. Lactate рівень збільшується під час напружених вправ, головним чином завдяки анаеробному метаболізму глюкози.
Опис: 1. Brooks, G. Cell-cell and intracellular lactate shuttles. Journal of Physiology. 2009. Vol. 587 (23). P. 5591-5600. 2. Cohen, R.D. Disorders of lactic acid metabolism. Clin. Endocrinol. Metab. 1976. Vol.5(3). P. 613–625.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50626
Розташовується у зібраннях:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології. 2021

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4_Honcharenko I I - Iryna Honcharenko.pdfТези конференції209.08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.