Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50611
Title: Спостереження за лишайниками як індикаторами вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітря поблизу аеропорту
Authors: Процак, Юлія Олександрівна
Keywords: ліхеноіндикація
лишайники
біоіндикація
хімічне забруднення
забруднення атмосферного повітря
техногенне навантаження на довкілля
зона аеропорту
Issue Date: May-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Процак Ю.О. Спостереження за лишайниками як індикаторами вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітря поблизу аеропорту / Ю.О. Процак // Політ. Сучасні проблеми науки: XХI Міжнародна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених, 5-9 квітня 2021 р.: тези доп. – К., 2021. - С. 88.
Abstract: Лишайники, що поєднують в собі гриб та одноклітинну водорість, широко використовуються в якості індикаторів забруднення атмосферного повітря на територіях з великим техногенним навантаженням. Це зумовлено їхньою чутливістю до будь-яких змін, що відбуваються в його складі та якості. Їх організм не пристосований до запобігання потраплянню забруднюючих речовин з повітря всередину, а отже вони безперешкодно поглинаються і накопичуються в ньому. Тому, ліхеноіндикація, тобто спостереження за лишайниками на територіях з постійним забрудненням, може дати досить точний та достовірний результат про стан атмосферного повітря на даній території. В зоні аеропорту «Київ», який чинить досить сильний хімічний вплив на атмосферне повітря наближених територій, під час проведення досліджень його стану, нами успішно застосовано метод пасивної ліхеноіндикації. В процесі проведення досліджень визначено чисельність лишайників, ідентифіковано найбільш поширені види, визначено відсоток площі яку вони займають і загальний стан слані. Це дало змогу отримати швидкий та достовірний результат, без великих економічних та матеріальних затрат.
Description: 1. Екологічна оцінка впливу авіаційних транспортних процесів на якість компонентів довкілля / Г. М.Франчук, А. М. Антонов, С. М. Маджд, Я. В. Загоруй // Вісник НАУ. – 2006. – №1. – С. 184–190. 2. Ісаєнко В.М. Удосконалення способу контролю стану атмосферного повітря / В.М. Ісаєнко, С.М. Маджд, В.Ф. Фролов, Т.І. Дмитруха // Вісник Кременчуцького національного університету. – 2019. – №6 (119). – С. 43–48.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50611
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології. 2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6_Процак_Ю_О_ТЕЗИ - Yulia Protsak.pdfТези доповіді291.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.