Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/48128
Title: Удосконалений алгоритм Xorshift для генерації одноразових паролів для двохфакторної автентифікації
Authors: Музика, Владислав Сергійович
Keywords: дипломна робота
автентифіація
одноразові паролі
інформаційна безпека
кіберзлочин
псевдовипадкові числа
Issue Date: Dec-2020
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Розвиток інформаційних технологій приводить до розвитку інформаційних систем, що потребують захисту від кіберзлочинів. Одним із методів захисту персональних даних та облікових записів користувачів є системи багатофакторної автентифікації. Серед них найбільшої популярності набула система двофакторної автентифікації з використанням одноразових паролів. Цей метод потребує використання генератора випадкових чисел. Існують різні типи генераторів: табличні, апаратні та програмні, але найбільш зручними у використанні є останні. Для якісної генерації випадкових чисел даним типом треба використовувати алгоритм, що буде водночас швидким, складно передбачуваним, займати невеликий обсяг пам’яті, проходити статистичні тести та бути легким для інтеграції в інформаційні системи. Апаратний генератор (справжньої) випадкової послідовності повинен мати джерело ентропії. Розробити генератор із використанням джерела ентропії, яке виробляє некорельовані та статистично незалежні числа, є досить складним завданням. Крім того, для більшості програм криптографії такий ГВЧ не повинен бути предметом дослідження та впливу з боку іншої сторони. Джерело ентропії (джерело випадковості) - це механізм, який може генерувати фізичні випадкові величини для подальшої ініціалізації вектора ГВЧ. Джерело ентропії (апаратний генератор випадкових чисел) та вектор ініціалізації, який створюється для ГВЧ, вони повинні бути захищені та триматися в секреті. Конфіденційність цієї інформації є основною вимогою до безпеки ГВЧ. Якщо криптографічна стійкість ГВЧ не потрібна, джерело ентропії має видавати лише потрібну кількість випадкових чисел.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ" . Керівник проекту: доцент, к.т.н., Петренко А.Б.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/48128
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютеризованих систем захисту інформації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФККПІ_2020_125_МузикаВС.pdf1.61 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.