Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/43394
Title: Закономірності і перспективи розвитку малого підприємництва в структурі національної інноваційної системи України
Authors: Смерічевський, Сергій Францович
Ахунзянов, О.В.
Банасько, Т.М.
Keywords: монографія
розвиток малого підприємництва
маркетингова діяльність
маркетингові рішення
Issue Date: 2017
Publisher: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Смерічевський С.Ф. Закономірності і перспективи розвитку малого підприємництва в структурі національної інноваційної системи України: монографія / С.Ф. Смерічевський, О.В. Ахунзянов, Т.М. Банасько та ін. / за заг. ред. С.Ф. Смерічевського. - Херсон: Видавничий дім "Гельветика", 2017. - 224с.
Abstract: У монографії розглядаються теоретичні підходи до розуміння сутності націо­нальної інноваційної системи та ролі малого підприємництва у її структурному розвитку; якісні та кількісні параметри малого підприємництва, тенденції його динаміки, впливу на показники інноваційного розвитку країни; обгрунтовуються принципи забезпечення інституціональних передумов розвитку малого підприєм­ ництва як елемента національної інноваційної системи. Для наукових співробітників, фахівців з питань макроекономічного регулю­вання, а також викладачів, аспірантів і студентів ВНЗ економічних спеціальностей.
Description: Національні інноваційні системи (НІС) відіграють провідну роль у забезпеченні стрімкого розвитку національних економік провідних країн Європи та світу. За даними Європейського інноваційного табло за рівнем інноваційного розвитку Україна на даний час перебуває у групі «Країни, що рухаються навздогін» - останній групі за рівнем інновативності економіки. Шляхи та напрями розбудови вітчизняної НІС не відповідають світовим тенденціям і закономірностям станов­лення економіки знань, інформаційного суспільства, нових форм вза­ємодії економічних суб’єктів. На початок 2015 року кількість іннова­ційно активних промислових підприємств в Україні не перевищувала 16,1%, що є вкрай недостатнім для забезпечення переходу економіки України на інноваційний шлях розвитку, загрожуючи консервуванням застарілих технологічних укладів, остаточною втратою конкурен­тоспроможності національної економіки, збільшенням відставання у рівнях соціального та економічного розвитку від провідних країн Європейського Союзу та світу. Мале підприємництво (МП) традиційно виступає одним із аксе­лераторів інноваційного розвитку успішних економік, про що пере­конливо свідчить зв’язок між часткою МП у структурі економіки та рейтингом країни за Глобальним Інноваційним Індексом (ГІІ), в якому Україна у 2015 році посіла 64-ту сходинку, а за індексами розвитку інститутів та інноваційної інфраструктури - 98-му і 112-ту позиції відповідно. У світі МП є одним із найдинамічніших елементів у струк­турі НІС, виступаючи ланкою як підсистеми генерації, трансформації та розповсюдження нового знання, так і інноваційної інфраструк­ тури. Гнучкість організаційно-структурних форм МП, його ринкова мобільність, здатність до утворення мережевих структур роблять розвиток МП обов’язковою умовою трансформації вітчизняної НІС у наступну еволюційну форму - «потрійну спіраль», іманентно прита­манну інформаційному суспільству та економіці знань. Попри наявність чималої кількості напрацговань із проблем роз­витку МП у структурі НІС потребують подальшого дослідження та обґрунтування наукові питання щодо формування інституціональних передумов розвитку МП у структурі НІС, обґрунтування концепту­альних засад розбудови НІС України на основі розвитку МП, зокрема маркетингового забезпечення прийняття управлінських рішень у системі МП, удосконалення методичних підходів до розвитку МП як елемента вітчизняної НІС, покращення організаційно-правового забезпечення регулювання розвитку МП у структурі НІС України, що обумовлює актуальність даного дослідження.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/43394
ISBN: 978-966-916-257-1
Appears in Collections:Наукові матеріали кафедри маркетингу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.