Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/43359
Title: Інтерпретація мовних образів художнього тексту (на прикладі драматургії Лесі Українки)
Authors: Моклиця, Марія Василівна
Keywords: мовні образи
художній текст
інтерпретація
драматургія
Леся Українка
метафора
алегорія
символ
Issue Date: Apr-2020
Publisher: Талком, Київ
Citation: Моклиця М.В. Інтерпретація мовних образів художнього тексту (на прикладі драматургії Лесі Українки) // Національна ідентичність в мові і культурі: збірник наукових праць / за заг.ред. О.Г. Шостак. – К.: Талком, 2020. – С.72-77
Abstract: На пострадянському просторі укорінена традиція образне слово, цю основну складову літературного тексту, називати образними засобами, функція яких – прикрашати твір, робити його більш літературним (видимо художнім). Писати про тропи в конкретному творі схильні швидше лінгвісти, ніж літературознавці, але специфіка художнього твору, з якого «дістаються» ці тропи, як правило, їх не дуже обходить. Літературознавці, які вивчають поетику, про тропи, звісно, пишуть, але при цьому рухаються в бік накопичення термінологічних словників і класифікаційних таблиць, які у підсумку нівелюють своєрідність конкретного твору, адже, як не дрібні види образних слів на різновиди, їх не так багато, і всі вони наявні практично у кожному навмання взятому тексті, звісно, не лише художньому. Як результат – змішування категорій образів і повна необов’язковість щодо вживання термінологічних визначень навіть серед авторів підручників і посібників. Існує парадоксальна ситуація у вивченні трьох мовних образів – метафори, символу й алегорії. З одногу боку, вони виділяються на будь-якому тлі потужністю створених дискурсів. Починаючи з часів Платона й Арістотеля, протягом тисячоліть ці мовні конструкти вивчаються науковцями практично всіх галузей гуманітаристики. Саме ці терміни часто трапляються у працях, досить віддалених від літературознавства.
Description: Література 1. Моклиця М. Алегоричний код літератури, або Реабілітація алегорії триває: монографія. К.: Кондор, 2017. 292 с.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/43359
ISBN: 978-617-7832-35-4
Appears in Collections:Національна ідентичність в мові і культурі. XIII Міжнародна конференція

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Моклиця.pdf183.48 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.