Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/42733
Название: Світовий ринок продовольства: стан розвитку та чинники продовольчої безпеки
Другие названия: World food market: development and food security factors
Авторы: Набок, Інна Іванівна
Рогач, Марія Сергіївна
Ключевые слова: глобальний ринок
сільське господарство
торгівля продовольчою продукцією
кон'юнктура ринку продовольчих товарів
продовольча безпека
food trade
food market situation
food security
Дата публикации: 2019
Библиографическое описание: Набок І.І., Рогач М. С. Світовий ринок продовольства: стан розвитку та чинники продовольчої безпеки// Інфраструктура ринку: електронний науково-практичний журнал, 2019. -Вип. 5. – с.3-9
Краткий осмотр (реферат): У статті обґрунтовано необхідність дослідження стану та особливостей розвитку світового ринку продовольства. Проведено аналіз стану світового ринку продовольства, особливості міжнародної торгівлі продовольством, глобалізаційні процеси в аграрному секторі. У роботі представлено статистичні дані світового виробництва продовольства у регіональному розрізі. Установлено країнові особливості імпорту та експорту продовольства. Значну увагу приділено висвітленню чинників, що здійснюють вплив на світову продовольчу безпеку. Проаналізовано причини та можливі наслідки світової продовольчої кризи. Зроблено висновок про трансформацію світових ринків сільськогосподарської сировини і продовольства на сучасному етапі. Зростаючий рівень глобалізації в міжнародній торгівлі, в тому числі і продуктами харчування, суттєво впливає на характер вирішення проблеми продовольчої самозабезпеченості.
В статье обоснована необходимость исследования состояния и особенностей развития мирового рынка продовольствия. Проведен анализ состояния мирового рынка продовольствия, особенности международной торговли продовольствием, глобализационные процессы в аграрном секторе. В работе представлены статистические данные мирового производства продовольствия в региональном разрезе. Установлено страновые особенности импорта и экспорта продовольствия. Значительное внимание уделено освещению факторов, оказывающих влияние на мировую продовольственную безопасность. Проанализированы причины и возможные последствия мирового продовольственного кризиса. Сделан вывод о трансформации мировых рынков сельскохозяйственного сырья и продовольствия на современном этапе. Растущий уровень глобализации в международной торговле, в том числе и продуктами питания, существенно влияет на характер решения проблемы продовольственной самообеспеченности.
The article deals with the state of the world food market, features of international food trade, and the globalization processes in the agricultural sector. The article presents statistical data of world food production in a regional context. The article identifies the country's peculiarities of import and export of food. Considerable attention is paid to highlighting the factors that have an impact on world food security. The reasons and possible consequences of the global food crisis are analyzed. A conclusion is made about the transformation of world markets for agricultural raw materials and food at the present stage. Today there is a certain imbalance in the world: some countries are characterized by significant, even excessive consumption of food, which leads to serious health problems, obesity, including childhood. Residents of other countries, by contrast, suffer from malnutrition. Based on the analysis, it was found that the largest importers of food in the world are developed countries, accounting for an average of 60% of the world's value of food imports. Annually. The countries of the world's leading food import countries are the EU countries, the USA, China, Japan, Russia, Canada, Korea, Mexico, India, Saudi Arabia, Indonesia, Malaysia, Turkey, the UAE (on average, these countries account for almost 80% of world imports food). In the course of the study, the place and importance of the agrarian sector in the foreign trade strategy of the leading countries - the largest producers and exporters (importers) of agri-food products were identified. The article analyzes and summarizes the main tendencies of functioning of modern food markets through the prism of the development of the world agro-food system as a whole with its problems and contradictions, assesses the main levers of influence on the situation of world food markets and defines the strategic priorities of their perspective development. The increasing level of globalization in international trade, including food, has a significant impact on the nature of the problem of food self-sufficiency.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/42733
Располагается в коллекциях:Наукові статті викладачів кафедри міжнародних економічних відносин і бізнесу

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Набок_Рогач.docx49.67 kBMicrosoft Word XMLПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.