Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/31082
Title: Зовнішня політика Туреччини в контексті «Арабської весни»: від ізольованої держави до претендента на регіональну гегемонію
Other Titles: Turkey’s Foreign Policy in the Context of “Arab Spring”: From Isolation to a Bid for Regional Hegemony
Authors: Кияниця, Леонід Леонідович
Keywords: Близький Схід, Туреччина, Північна Африка, «Арабська весна»
Issue Date: 2014
Publisher: Київ: КМ Academia
Citation: Кияниця Л.Л. Зовнішня політика Туреччини в контексті "Арабської весни": від ізольованої держави до претендента на регіональну гегемонію / Л. Л. Кияниця // Наукові записки НаУКМА. Політичні науки. - 2014. - Т. 160. - С. 49-53.
Abstract: У статті здійснено спробу оцінити зміни в політиці Туреччини щодо регіону Близького Сходу та Північної Африки, що стали помітними після революційних подій у ряді країн регіону. На прикладі реакції Туреччини на революційні події 2011 р. в Тунісі, Єгипті та Лівії продемонстровано практичні наслідки такої політики турецького керівництва. Необхідно зазначити, що зовнішньополітична реакція Анкари на події «Арабської весни» 2011 р. була за своєю природою прагматичною та обумовленою прагненням подолати статус Туреччини як ізольованої держави. Намагаючись грати роль арбітра-медіатора, а далі – активного прихильника революційних процесів у регіоні, турецький уряд прагнув підвищити регіональний престиж репрезентованої ним моделі суспільно-політичного та економічного розвитку, і тим самим – Туреччини як держави, що органічно поєднує сучасне демократичне врядування та традиційну ісламську ідентичність. Таким чином можливі претензії Туреччини на регіональну гегемонію здобувають нове обґрунтування.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/31082
Appears in Collections:Наукові статті викладачів кафедри міжнародних відносин, інформації та регіональних студій



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.