Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50637
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Vasilenko, Sofia | - |
dc.contributor.author | Василенко, Софія | - |
dc.date.accessioned | 2021-05-24T08:41:24Z | - |
dc.date.available | 2021-05-24T08:41:24Z | - |
dc.date.issued | 2021-04 | - |
dc.identifier.citation | Vasilenko S. Bacteria resistance to beta-lactam antibiotics // Polit. Callanges of science today. International relations : abstracts of XXI International conference of higher education students and young scientists. – National Aviation University. – Kyiv, 2021. – 57-58 P. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50637 | - |
dc.description | 1. Pulok K. Mukherjee. Quality Control and Evaluation of Herbal Drugs: Evaluating Natural Products and Traditional Medicine. Elsevier, 2019. 762 p. 2. Kumar A., Schweizer H. Bacterial resistance to antibiotics: Active efflux and reduced uptake. Adv. Drug Deliv. Rev. 2005. Vol. 57. P. 513. 3. Antimicrobial Resistance: Tackling a Crisis for the Future Health and Wealth of Nations. Chaired by Jim O’Neill. London: Review on Antimicrobial Resistance. 2014. 16 p. 4. Thomas C. M., Nielsen K.M. Mechanisms of, and barriers to, horizontal gene transfer between bacteria. Nat. Rev. Microbiol. 2005. Vol. 3. P. 711–21. | uk_UA |
dc.description.abstract | Increasing antibiotic resistance of microorganisms is one of the urgent and unresolved problems in the fight against pathogenic microorganisms. Antibiotic resistance of microorganisms can be true and acquired. True resistance is characterized by the absence of the antibiotic action of the target in microorganisms or the inaccessibility of the target due to the primary low permeability or enzymatic inactivation. Acquired resistance it is the property of individual bacterial strains to maintain viability at those concentrations of antibiotics that suppress the bulk of the microbial population. The formation of resistance in all cases is due to genetics - the acquisition of new genetic information or a change in the level of expression of its own genes. The most common cause of acquired resistance is the widespread use of a particular antibiotic, and the consequence is that previously sensitive strains become resistant. Beta-lactam antibiotics - penicillins, cephalosporins have been used for the longest time in clinical practice, so the problem of resistance to them is the most serious. Let’s consider the most common reasons of antibiotic resistance development: unreasonable appointment of antibacterial drugs (ABD), mistakes in choosing the ABD, errors in the choice of the ABP dosing mode, errors associated with the duration of antibiotic therapy. | uk_UA |
dc.description.abstract | Підвищення антибіотико-резистентності мікроорганізмів є однією з термінових та невирішених проблем у боротьбі з патогенними мікроорганізмами. Антибіотична резистентність мікроорганізмів може бути вприродним і придбаним. Справжня стійкість характеризується відсутністю дії антибіотиків на мішені в мікроорганізмах або недоступність цілі за рахунок первинної низької проникності або ферментативної інактивації. Отримана стійкість це властивість окремих бактеріальних штамів для підтримки життєздатності при цих концентраціях антибіотиків, які пригнічують основну частину мікробного штаму. Формування стійкості у всіх випадках обумовлена генетикою - придбанням нової генетичної інформації або зміною рівня вираження власних генів. Найбільш поширеною причиною придбаної стійкості є широке використання конкретного антибіотика, а наслідок полягає в тому, що раніше чутливі штами стають стійкими. Бета-лактамні антибіотики - пеніциліни, цефалоспорини були використані протягом тривалого часу в клінічній практиці, тому проблема стійкості до них є найбільш серйозною. Давайте розглянемо найпоширеніші причини розвитку антибіотикорезистентності: нерозумне призначення антибактеріальних препаратів (АБД), помилки у виборі АБД, помилки у виборі режиму дозування ABP, помилки, пов'язані з тривалістю антибіотикотерапії. | uk_UA |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.publisher | National Aviation University | uk_UA |
dc.subject | beta-lactam antibiotic | uk_UA |
dc.subject | бета-лактамний антибіотик | uk_UA |
dc.subject | resistance | uk_UA |
dc.subject | стійкість | uk_UA |
dc.subject | microorganism | uk_UA |
dc.subject | мікроорганізм | uk_UA |
dc.subject | penicillin | uk_UA |
dc.subject | пеніцилін | uk_UA |
dc.subject | cephalosporin | uk_UA |
dc.subject | цефалоспорин | uk_UA |
dc.subject | еnzymes | uk_UA |
dc.subject | ферменти | uk_UA |
dc.title | Bacteria resistance to beta-lactam antibiotics | uk_UA |
dc.title.alternative | Стійкість бактерій до бета-лактамних антибіотиків | uk_UA |
dc.type | Thesis | uk_UA |
Appears in Collections: | Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології. 2021 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2_Antimicrobial resistance1 - Софія Володимирівна Василенко.pdf | Тези конференції | 379.08 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.