Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/43360
Title: Українські народні оповідання ХІХ ст.: образ оповідача як носія національної ідентичності
Authors: Новик, Ольга Петрівна
Keywords: національна ідентичність
народні оповідання
образ оповідача
літературний дискурс
національна література
народна творчість
Issue Date: Apr-2020
Publisher: Талком, Київ
Citation: Новик О.П. Українські народні оповідання ХІХ ст.: образ оповідача як носія національної ідентичності // Національна ідентичність в мові і культурі: збірник наукових праць / за заг.ред. О.Г. Шостак. – К.: Талком, 2020. – С.77-79
Abstract: У першій половині ХІХ ст. українські письменники часто послуговувалися жанром так званого народного оповідання. Поступово фольклорний жанр усної оповіді переходить в літературу авторську, де ми бачимо ознаки цього жанру на рівні змістовному (часто саме фольклорні сюжети мандрують у оповідання письменників цього періоду) і на формальних рисах текстів (наратор з народу, мова, вставні оповіді, пісні, легенди, сталі вирази). Як і в усній народній творчості, в літературних текстах оповідь ведеться людиною з простого люду («Салдацький патрет» Григорія Квітки-Основ’яненка, «Народні оповідання» Марка Вовчка, проза Олекси Стороженка, Юрія Федьковича та інші), або ж така розповідь включена в інший текст освіченого подорожнього (оповідання Миколи Костомарова, Євгена Гребінки).
Description: Література 1.Ткачук М.П. Наративні моделі українського письменства. Тернопіль : ТНПУ, Медобори, 2007. 464 с.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/43360
ISBN: 978-617-7832-35-4
Appears in Collections:Національна ідентичність в мові і культурі. XIII Міжнародна конференція

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Новик.pdf167.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.