Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59368
Title: Можливості відновлення довкілля України у воєнний та післявоєнний період
Authors: Шевченко, Олександр
Зеленська, Анна
Васик, Антон
Keywords: земельні відносини
земельна реформа
принципи землеустрою
раціональне використання земель
функції землеустрою
зміст землеустрою
землевпорядне проектування
Issue Date: 14-Apr-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Шевченко О., Зеленська А., Васик А. Можливості відновлення довкілля України у воєнний та післявоєнний період // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених. – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 28–29.
Abstract: Війни та збройні конфлікти змінюють все. Нівелюючи численні досягнення цивілізації, вони опускають суспільство, уражене війною, на той рівень розвитку людства, де основним завданням є не процвітання, а виживання. Збройний конфлікт руйнує життя, засоби до існування та породжує хаос. Горизонт планування у часи воєного стану, а подекуди і в період післявоєнного відновлення, зі стратегічного перетворюється на тактичний. А основним його завданням є забезпечення захисту та продовольчої безпеки населення. Основним недоліком такого планування є неврахування ним довгострокових наслідків для вже вражених війною цивільного населення і довкілля. Останнє – є мовчазною жертвою війни. Через військові дії повітря, вода та ґрунти України зазнають забруднення. Шкоди зазнають види та оселища, втрачається біорізноманіття та нівелюються досягнення зі збереження природи. На усунення наслідків війни для довкілля можуть знадобитися роки та навіть десятиліття. Внаслідок вибухів, пожеж та руйнування будівель у довкілля потрапляють важкі метали, токсичні гази та тверді частки. Після завершення активних бойових дій на таких територіях існує підвищений ризик загорань та розповсюдження вогню через значну кількість залишених боєприпасів і можливу їх детонацію. А заміновані території унеможливлюють здійснення заходів із пожежогасіння. Також в умовах окопної війни відбувається активна вирубка лісу обома сторонами для облаштування оборонних позицій. І хоча масштаби такої лісозаготівлі на порядок менші, ніж традиційна лісозаготівля, значну шкоду довкіллю можуть завдати такі оборонні рубки в межах охоронюваних природних лісів, особливо старовікових, це тягне за собою і значні збитки та екосистемі у цілому.
Description: План відновлення України: сильні та слабкі сторони. https://lb.ua/blog/tetiana_bohdan/526637_plan_vidnovlennya_ukraini_silni.html 2. Державне регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану .Наталія Муравська, юрист, EVERLEGA https://uz.ligazakon.ua/ua/magazine_article/EA015736 3. Ekolohichni naslidky viiskovykh dii [Environmental consequences of hostilities] (2018). – Materialy naukovo-praktychnoi konferentsii, 17-18 kvitnia 2018 roku [Proceedings of the scientificpractical conference, April 17-18, 2018]. Kyiv: National Pedagogical University named after MP Dragomanova. [in Ukrainian].
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59368
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Шевченко_можливості_відновлення.pdf554.11 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.