Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/11763
Title: Пластинки з зображеннями оси і павука та лева і пантери із Мелітопольського кургану, пластинка з зображенням зайців із кургану в селі Ново-Ніколаєвці або Шульговці. (Вірогідність їх виготовлення у Пантікапеї).
Authors: Триколенко, Ольга Вікторівна
Keywords: ювелірне мистецтво
Issue Date: 2011
Publisher: Музейні читання: матеріали наукової конференції «Ювелірне мистецтво – погляд крізь віки» 15-17 листопада 2010 р. Міністерство культури України. Національний музей історії України. Музей історичних коштовностей України. – К: ООО «Фенікс», 2011. – С. 113-120.
Abstract: На міжнародній науковій конференції «Музейні читання» 2000 р. О. В. Триколенко була прочитана доповідь і опублікована стаття про зображення маленьких степових істот на золотих пластинках жіночого головного убору із Мелітопольського кургану (рис. 1) . Звернутися до цієї теми порадив видатний археолог Є. В. Черненко, який вважав, що на них зображений якийсь вид павуків-тарантулів поширений на півдні України. Оскільки нам, як художникам, зрозумілі творчий хід від задуму і збору матеріалу та процес втілення, ми теж завжди дотримувалися думки, що мотив протиборства двох істот є натурним, побаченим в природі, найвірогідніше, степової зони півдня України. В проведеному дослідженні доводилося що це саме так, хоча зображені на пластинках створіння стилізовані. Проте, комплекс питань пов’язаних з цими пластинками бачився нами значно ширше й потребував подальшої роботи. Одразу було зрозуміло, що тема не зводиться тільки до з’ясування видів, хоча це дозволяє окреслити певну територію, і, відповідно, дати висновки стосовно вірогідного місця їх виготовлення у Північному Причорномор’ї. Тоді ж після доповіді на конференції Л. С. Клочко задала запитання про розміщення такої войовничої сценки саме на жіночому головному уборі, на яке О. В. Триколенко пообіцяла відповісти у наступних статтях про ці пам’ятки.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/11763
Appears in Collections:Публікації у наукових виданнях викладачів кафедри основ архітектури, дизайну та містобудування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Оса-павук.docстаття62 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.