Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55924
Title: Система керування доступом на основі технології SSO, з використанням біометричної автентифікації
Authors: Маланчук, Артем Олегович
Keywords: дипломна робота
інтелектуальна автоматизована система
загроза
біометрія
ризик
інформаційні ресурси
Issue Date: Jun-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Поєднання паролів із біометричними характеристиками людини підвищує надійність системи доступу в сотні і тисячі разів. В даний час перспективним засобом захисту даних від несанкціонованого доступу (НСД) є автентифікація користувачів за рахунок біометричних параметрів людини, що об'єднують біометричні характеристики самого користувача. Засоби автентифікації на основі паролів, що видаються авторизованим користувачам, які прості в реалізації і мають низьку вартість. Головним недоліком таких засобів, при захисті даних від несанкціонованого доступу, є можлива втрата конфіденцальності даних користувачів. Людині важко запам'ятати довгі паролі. Тому такі паролі зберігають в блокноті або в незахищеному файлі на комп'ютері. Короткі смислові паролі легко підбираються зловмисником. Це робить автентифікацію за паролем слабозахищенною. Одним з видів безпечного засобу автентифікації вважається персональні пристрої зберігання ключової інформації: пластикові карти, смарт-карти, токени. При наявності такого пристрою, користувачеві немає необхідності запам'ятовувати довгі паролі. Щоб зламати захист зловмисникові необхідно вкрасти пристрій користувачеві. Помітивши крадіжку, власник пристрою може відразу ж повідомити про факт викрадення службі безпеки. Вартість засобів автентифіцкаціі з використанням носіїв ключової інформації вище в порівнянні із засобами автентифікації з використанням звичайних паролів. Засоби біометричної автентіфцікаціі використовують фізіологічні і поведінкові особливості, якими володіє користувач і нерозривно пов'язані з ним. До засобів біометричної автентифікації відносяться: геометрія особи, геометрія рук, малюнок відбитка пальця, малюнок райдужної оболонки ока, рукописний почерк, особливості голосу. Біометричні характеристики неможливо забути, втратити, вкрасти, передати іншій людині. За допомогою біометрії не тільки перевіряється відповідність користувача, але і підтверджується його особистість. Система біометричної автентифікації повинна гарантувати високу надійність, щоб підтверджувати авторизованого користувача, але і відкидати зловмисника зі схожими біометричними параметрами, а також забезпечувати конфіденційність біометрії як персональних даних користувачів.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: доцент, к.т.н. Висоцька О.О.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55924
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютеризованих систем захисту інформації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дипломна Робота - Маланчук Артем - БИКС 443.pdfПояснювальна записка1.65 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.