Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55915
Title: Криптографічний модуль на базі генератора псевдовипадкових чисел
Authors: Лапенко, Валентина Олександрівна
Keywords: дипломна робота
шифрування
псевдовипадкова послідовність
криптографічний модуль
тестування
генератор псевдовипадкової послідовності
Issue Date: Jun-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Нині паралельно з розвитком інформаційних технологій загострюється питання захисту даних, що зберігаються в інформаційних ресурсах. Проводиться дослідження вже існуючих та створення нових способів та методів захисту інформації, багато вчених та інженерів працюють над створеннями ще невідомих засобів захисту даних. Проблема захисту інформації включає у себе багато факторів, а, отже, може вважатися розв’язаною тільки з використанням комплексу методів. Одним з найважливіших елементів безпеки інформації є випадкові числа, вони відіграють важливу роль при реалізації розмежованого та обмеженого доступу до інформації. Випадкові числа є основою генерування паролів, створення електронно-цифрового підпису та протоколів безпеки. Все це є причиною значного інтересу науковців до області випадкових та псевдовипадкових чисел, ведуться активні роботи над удосконаленням якості вже існуючих типів генераторів, а також над розробкою більшої теоретичної бази. Створення власного криптографічного модуля на базі генератора псевдовипадкових чисел Вихор Мерсенна мовою програмування Python, що дозволяє наглядно продемонструвати етапи генерування псевдовипадкової послідовності, провести процедуру статистичного тесту згідно FIPS – 140-1 та реалізувати синхронний потоковий шифр для забезпечення конфіденційності інформації.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: доцент, к.т.н. Ільєнко А.В.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55915
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютеризованих систем захисту інформації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Пояснювальна записка Лапенко.pdfПояснювальна записка1.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.