Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55705
Title: Багатошарова система інформаційної безпеки корпоративного середовища
Authors: Зоря, Олексій В’ячеславович
Keywords: дипломна робота
інформаційна безпека
інформаційна система
комп’ютерна мережа
протокол
загроза
забезпечення безпеки
інформаційні атаки
Issue Date: 30-Jun-2022
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Зоря О.В. Багатошарова система інформаційної безпеки корпоративного середовища. - Дипломна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності “Комп’ютерні науки”, “Інформаційні управляючі системи та технології”. - Київ, 2022. – 60 с.
Abstract: В сучасному світі комп’ютерна мережа є одним з основних компонентів будь якого підприємства. Комп’ютерна мережа являє собою комплексну систему, що скла дається з апаратних та програмних засобів, які забезпечують обмін даними між обчи слювальними пристроями (персональні комп’ютери, сервери, комутатори, маршрути затори, сховища, тощо). Мережі є основним фактором сучасної глобалізації, оскільки передача інформації являє собою не лише зручним способом зв’язку, а й одним з го ловних елементів комфорту в розумінні людини 21-го століття. Завдяки широкому спектру функцій та можливостей, комп’ютерні мережі спра ведливо отримали широке застосування в державних та комерційних організаціях. Об’єднання основних функціональних вузлів, ресурсів та інших пристроїв в одну си стему дає змогу в значній мірі оптимізувати та прискорити виконання багатьох про цесів і водночас централізувати адміністрування та керування. В той же час, із збільшенням ролі та поширенням використання мережевих те хнологій, постало питання забезпечення безпеки інформаційних систем. Водночас з розвитком комп’ютерних мереж, введенням новітніх рішень та процесом загальної модернізації, зловмисники розроблювали нові способи отримання несанкціонованого доступу до ресурсів систем, пошуку нових вразливостей в програмному та апарат ному забезпечені, створенню спеціальних програм для тої чи іншої неправомірної дії. Необхідність та актуальність захисту інформаційних систем в Україні зросла в багато разів на фоні початку збройної агресії російської федерації в 2014-му році, а після повномасштабного вторгнення 2022-го року стала загальною необхідністю, оскільки на відміну від мережевих атак спричинених окремими особами або групами осіб, інформаційні атаки країни-агресора характеризуються більшою потужністю та небезпекою. Саме тому створення ретельно спланованої та якісної комплексної сис теми захисту інформації є не просто важливим аспектом роботи підприємства, а не обхідністю. Забезпечення працездатності системи, а також збереженості всіх її окремих компонентів, особливо ресурсів, що стосуються інформації з обмеженим доступом, є 9 надзвичайно важливим та актуальним питанням сьогодення. Враховуючи вищезазна чене проектування багатошарової системи інформаційної безпеки корпоративного се редовища є актуальним.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" Керівник проекту: доцент, доктор технічних наук, Савченко Аліна Станіславівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/55705
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютерних інформаційних технологій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФККПІ_2022_122_Зоря_О.В..pdfДипломна робота1.75 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.