Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53708
Title: Система стабілізації ракети-носія космічних апаратів з зовнішнім паливним баком
Authors: Ягοдзинський, Αндрій Дмитрοвич
Keywords: ракета-носій
літальний апарат
зовнішній паливний бак
рідинний реактивний двигун
автоматична система
повітряно-космічний комплекс
датчик кутового положення
дипломна робота
Issue Date: 23-Dec-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Ягοдзинський А. Д. Система стабілізації ракети-носія космічних апаратів з зовнішнім паливним баком. – Кваліфікаційна робота, Національний авіаційний університет, – Київ, 2021, – 90 с.
Abstract: В наш час до найперспективніших засобів доставки корисного вантажу до коло земного космічного простору відносять багаторазові системи виведення. Розробка та експлуатація багаторазового космічного корабля дала міцний імпульс у рішенні проблеми багаторазовості використання космічних кораблів, що забезпечує зниження затрат на виведення, можливість повернення корисного вантажу з орбіти з ціллю повторного використання. Космічна програма зі створення та експлуатації такого пристрою є великим кроком для створення міжнародних та національних програм з розробки різноманітних транспортних систем багаторазового використання. Подібний пристрій складається з орбітального літака та зовнішнього паливного бака, що скидається після виведення системи на орбіту Землі. Багаторазовий космічний апарат забезпечує швидкий збір інформації, доставляє на орбіти висотою до 200 км корисний вантаж вагою до 2000 кг, вирішує задачі інспектування та зниження космічних об`єктів глобальних масштабів та може нести різноманітне бойове навантаження. Аналіз результатів дослідження, що були націлені на визначення найбільш перспективних засобів доставки невеликих за розміром вантажів на околоземні орбіти показав, що ними є повітряно – космічні комплекси. Однією з найбільш актуальних проблем, що з`являються при конструюванні об`єктів типу ПКК, є створення високоточних систем управління польотом. Високі вимоги до якості керування об`єктами такого класу обумовлені обмеженням їх енергоресурсів, необхідністю точного виконання поставленого завдання на кожному з етапів польоту.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ". Керівник роботи: старший викладач кафедри АКІК Кеменяш Юрій Михайлович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53708
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кваліфікаційна робота Ягодзинський А.Д..pdfКваліфікаційна магістерська робота з пояснювальною запискою2.29 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.