Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53699
Title: Автоматизована система ідентифікації джерел радіовипромінювання
Authors: Гοлдοвський, Μихайло Βасильοвич
Keywords: джерело радіовипромінювання
різницево-далекомірний метод
радіолокаційна станція
приймальна станція
випромінюючий об'єкт
діаграма спрямованості
літальний апарат
дипломна робота
Issue Date: 23-Dec-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Гοлдοвський М. В. Автоматизована система ідентифікації джерел радіовипромінювання. – Кваліфікаційна робота, Національний авіаційний університет, – Київ, 2021, – 140 с.
Abstract: Метою роботи є розробка автоматичних систем виявлення джерел радіовипромінювання на основі радіо інформації. У роботі розглядаються датчики методи та алгоритми підвищення точності виявлення координат джерела радіовипромінювання на основі модифікованого методу Ньютона. Було проведено дослідження методу Ньютона с цілю скорочення часу обчислення координат. Установлено, шо для отримання достатньої точності виявлення координат матрице Якобі достатньо обчислити на перших трьох кроках ітерації. Було проведено дослідження параметричної чутливості різницево-далекомірного методу і установлено, що відносна похибка в виявленні часу затримки приходу сигналу має знаходитись в межах 5%, тільки тоді можливо коректне виявлення координат. Крім того, в роботі була досліджена екстремальна постановка задачі різницево-далекомірного методу на основі метода мінімізації квадратичного функціоналу, що дозволяє врахувати відносну похибку визначення часу затримки приходу сигналу на кожній зі станцій окремо шляхом введення вагового коефіцієнту. Поява літальних апаратів з менш шумними двигунами значно знизило якість їх виявлення і обробки сигналу, змусивши розробників шукати нові шляхи і засоби збільшення точності визначення і завадостійкості окремих засобів і груп ППО. У свою чергу, пасивні засоби радіо моніторингу мають значну перевагу в порівнянні з активними засобами, що складається, головним чином, в прихованості їх роботи. Однак, точні характеристики визначення координат пасивних систем содарлокації значно поступаються аналогічним характеристикам активних систем. Зважаючи на досить високі похибки (10% і вище) вимірювань координат джерела радіовипромінювання, проблема підвищення точності їх роботи залишається актуальною для комплексів пасивного моніторингу звуку.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ" . Керівник роботи: доцент кафедри АКІК, к.т.н. доцент Пантєєв Роман Леонідович
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/53699
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри авіаційних комп'ютерно-інтегрованих комплексів (НОВА)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кваліфікаційна робота Голдовский_М..pdfКваліфікаційна магістерська робота з пояснювальною запискою2.58 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.