Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/52894
Title: Стратегії глобального економічного лідерства США та їх вплив на національні економічні системи
Authors: Семенюк, Ірина Олегівна
Keywords: дипломна робота
стратегія
класифікація стратегій
глобальна економіка
транснаціональна корпорація
економічне лідерство
національні економічні системи
Issue Date: 2020
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Семенюк І.О. Стратегії глобального економічного лідерства США та їх вплив на національні економічні системи : кваліф. робота випускника освітн. рівня бакалавр: спец. 051 – Економіка / І.О.Семенюк ; НАУ. – Київ, 2020. – 152 с.
Abstract: Актуальність дослідження зумовлюється науковою та економічною необхідністю визначити основні проблеми стратегії глобального лідерства США і на цій основі окреслити можливі перспективи посилення позицій глобального домінування держави у світі. Враховуючи економічно-системну наступність стратегій глобального лідерства США від президентської адміністрації Р. Рейгана до президентської адміністрації Д. Трампа, з’ясування сучасних підходів та наявних ресурсів держави щодо зміцнення власної економічної політики світового лідерства і забезпечення геостратегічних інтересів є важливим для розуміння стану і перспектив цілісної стратегії глобального домінування Америки у системі міжнародних економічних відносин. Американське лідерство було представлено як основа глобальної стабільності і безпеки у всіх попередніх стратегіях президентських адміністрацій США, водночас Стратегія національної безпеки США 2017 р. стала баченням того, як це лідерство реалізується президентською адміністрацією Д. Трампа у сфері оборони і підтримки міжнародної стабільності, економіки, дипломатії та протидії сучасним загрозам. Загалом у науковому дискурсі зміна періодів лідерства США обумовлюється протистоянням представників двопартійної системи країни, а чергування періодів вважається основним принципом модернізації концепцій світового лідерства держави. Відтак удосконалення концепцій відбувається як реакція на попередні економічні політичні дії, які ґрунтувалися на них, а також під впливом міжнародної кон’юнктури та актуальних глобальних процесів. Одним з головних напрямів забезпечення політики глобального економічного лідерства США визнається стратегія і тактика посилення всіх інструментів американської влади, включаючи розвиток міжнародних економічних та політичних відносин. Таким чином, актуальність дослідження зумовлена значимістю для міжнародних авторів нової стратегії економічноголідерства США, визначенням в ній особливої ролі держави у глобальному економічному управлінні, прагненні збереження міжнародного миру і процвітання, а також подальшим поглибленням вивчення цієї проблеми в українській економіці. Лідерські позиції і стабільний економічний розвиток в міжнародній системі є одними з ключових факторів глобальної стабільності.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ" . Керівник проекту: доцент, к. е. н. Мізюк Світлана Георгіївна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/52894
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри бізнес-аналітики та цифрової економіки
Наукові праці студентів НАУ (проводиться премодерація, колекція НТБ НАУ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЕБА_2020_051_Семенюк І.О.pdf1.28 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.