Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51809
Title: Облік і аналіз розрахунків з покупцями та замовниками на авіаційному підприємстві
Authors: Дубина, Дарина Григорівна
Keywords: облік
аналіз
звітність
розрахунки
дебіторська заборгованість
дипломна робота
Issue Date: 2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Дубина Д.Г. Облік і аналіз розрахунків з покупцями та замовниками на авіаційному підприємстві. - Випускна робота на здобуття ступеня бакалавра спеціальності "Облік і оподаткування".- Національний авіаційний університет. - Київ, 2021 - 76 с.
Abstract: Фінансовий стан підприємств значною мірою залежить від ефективно організованої системи управління дебіторською заборгованістю. Адже її виникнення уникнути неможливо. Дебіторська заборгованість супроводжується ризиком неповернення, породжує втрату коштів у вигляді інфляції, на залучення банківського кредиту для забезпечення безперервної діяльності, на повернення заборгованості тощо. Для отримання своєчасної та об’єктивної інформації існує необхідність раціональної організації процесу обліку та аналізу дебіторської заборгованості, що є запорукою прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Актуальність теми. Кожне підприємство в процесі господарської діяльності взаємодіє з іншими підприємствами та окремими підприємцями. Усі вони називаються контрагентами юридичними особами. У одних продукцію або послуги підприємство купує і їх називають постачальники, а іншим, навпаки, підприємства реалізують свою продукцію або послуги – це покупці та замовники. Всі умови роботи, як правило, прописують в контрактах, а потім і в первинних документах по кожній операції. Завданням бухгалтера являється систематизація інформації, враховуючи при цьому всі операції і виведення їх фінансового результату. Отже, можна сказати, що бухгалтерський облік розрахунків з покупцями і замовниками показує ефективність діяльності всієї організації. Адже економічний сенс роботи – це отримання прибутку, а фінансове становище і стабільність підприємства безпосередньо залежать від його дебіторських і кредиторських зобов'язань. Тому організація бухгалтерського обліку розрахунків з покупцями і замовниками є важливою частиною основних управлінських завдань. Одним із факторів, що гальмує розвиток підприємств, є недостатнє інформаційне забезпечення. Воно охоплює сукупність первинних і зведених даних, організацію зберігання накопиченої інформації, способи її подання та методи перетворень. Споживачі повинні отримати необхідну інформацію при найменших витратах на підготовку. Проте нормативно рекомендовані форми бухгалтерського обліку не враховують специфіку дебіторської заборгованості, що зумовлене частою наявністю значної кількості контрагентів та різних термінів непогашення. В ринкових умовах підприємство на перший план висуває задоволення власних потреб і порушує виконання фінансових зобов’язань перед партнерами. Це явище негативно впливає на економічну ситуацію в Україні та потребують пошуку способів для їх усунення.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету" . Керівник проекту: д.е.н., професор Овсюк Ніна Василівна
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51809
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фінансів, обліку та оподаткування

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФЕБА_2021_071_Дубина_Д.Г.pdfДипломна робота1.95 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.