Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50620
Title: Аналіз систем моніторингу якості повітря у місті Києві
Authors: Бабій, Віталій
Keywords: забруднення повітря
моніторинг повітря
якість повітря
Issue Date: May-2021
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Бабій В.В. Аналіз систем моніторингу якості повітря у місті Києві / В.В. Бабій // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених . – Національний авіаційний університет. – Київ, 2021. - С. 82-83.
Abstract: Щороку мільйони людей помирають від кардіологічних хвороб, раку легень, хворіють на респіраторні захворювання пов’язані із потраплянням в організм через легені дрібнодисперсних завислих частинок та від приземного озону, що продукується на забруднених автомобільними викидами вулицях. За даними Глобального альянсу з проблем здоров’я і забруднення навколишнього середовища (GAHP) забруднення довкілля є головним чинником передчасних смертей у світі. Найгірша ситуація в Індії та Китаї, проте якщо розглядати Європу п’ятірка країн за кількістю смертей на 100 тисяч осіб виглядає наступним чином: Сербія, Грузія, Болгарія, Україна, Боснія і Герцеговина. Україна посідає четверте місце в цій невтішній статистиці, нехай не в світовому, а лише в європейському рейтингу, в кількісному вираженні це означає, що за 2017 рік від забруднення довкілля в нашій країні померло понад 57 тисяч людей. Близько 68% передчасних смертей в Європі пов’язані саме з забрудненням атмосферного повітря. Ця сумна статистика може посилюватись через вплив несприятливих метеорологічних процесів, таких як хвилі тепла, або особливостей клімату великих міст (острови тепла). Метеорологічні чинники здатні посилити або послабити вплив забруднення повітря на людський організм. В 2020 році Київ неодноразово потрапляв в десятку міст з найзабрудненішим повітрям у світі, а питання забруднення атмосферного повітря гостро нависло над столицею. Для забезпечення своєчасного безперервного контролю за рівнем забруднення повітря, для мінімізації негативного впливу забруднення повітря на здоров'я мешканців столиці та попередження про небезпечну екологічну ситуацію в разі різкого підвищення рівня забруднення необхідна сучасна система моніторингу якості повітря. Забруднення атмосферного повітря м. Києва в основному (до 90%) формується за рахунок пересувних джерел (автомобілів), але викиди від стаціонарних джерел також є важливим чинником, оскільки в місті налічується 425 підприємств які в різній мірі забруднюють атмосферне повітря.
Description: 1. Дослідження Глобального Альянсу зі здоров'я та забруднень (GAHP), грудень 2019. – 56 с. 2. Концепція запровадження та обслуговування системи моніторингу якості атмосферного повітря у м. Києві як основа для створення екологічно безпечного міста. [Електронний ресурс]. − Режим доступу: https://darn.kyivcity.gov.ua/done_img/f/Konceptoin.pdf
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/50620
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології. 2021



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.