Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/48829
Title: Система забезпечення кібербезпеки на об'єктах критичної інформаційної інфраструктури
Authors: Карнаух, Владислав Олександрович
Keywords: дипломна робота
кібер-інфраструктура
засоби захисту
хмарні послуги
автентифікація
авторизація
Issue Date: Dec-2020
Publisher: Національний авіаційний університет
Abstract: Інтернет речей (IoT) – це поєднання кібер-інфраструктури з фізичним світом. Кібер-інфраструктура включає в себе засоби інформаційних технологій (ІТ), такі як зберігання даних, хмарні послуги, операційні системи, програми, різні мережеві технології, служби резервного копіювання, моніторинг і механізми безпеки, а також процеси автентифікації, авторизації та аудиту. Фізична інфраструктура включає пристрої та датчики всіх форм, а також системи управління, які забезпечують належне функціонування цих елементів. Безпека ІТ-інфраструктури IoT є необхідною, але недостатньою умовою, оскільки навіть якщо вона буде захищена передовими методами безпеки ІТ, будь-яке порушення фізичних пристроїв і датчиків може призвести до порушення всієї системи. Отже, якщо буде порушена робота пристроїв, то і дані, створені за допомогою цих пристроїв, скоріш за все будуть ненадійними. Безпека інфраструктури IoT вимагає комплексного підходу, починаючи від фізичних пристроїв і датчиків до послуг і даних у хмарі. Таке формулювання вимоги безпеки для технології IoT залишається проблемою, оскільки інфраструктура IoT зазвичай розробляється, розгортається і експлуатується не тільки ІТ-фахівцями, а й дизайнерами, розробниками та операторами фізичних пристроїв і машин. Кожен з них має свою мету і людина, що не розуміється на безпеці навряд чи буде перейматись такими питаннями.
Description: Робота публікується згідно наказу ректора від 29.12.2020 р. №580/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт вищої освіти в репозиторії НАУ" . Керівник проекту: доцент, к. т. н, Петренко А.Б.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/48829
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри комп’ютеризованих систем захисту інформації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФККПІ_2020_125з_КарнаухВО.pdf1.49 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.