Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/42657
Title: Жіноча ідентичність в сучасній підлітковій літературі для дівчат на матеріалі повісті Марини Павленко "Русалонька із 7-В, або прокляття роду Кулаківських"
Authors: Гриневич, Олександра Олександрівна
Keywords: жіноча ідентичність
Павленко Марина
підліткова література
Issue Date: May-2019
Publisher: Талком, Київ
Citation: Гриневич О.О. Жіноча ідентичність в сучасній підлітковій літературі для дівчат на матеріалі повісті Марини Павленко "Русалонька із 7-В, або прокляття роду Кулаківських" /О.О. Гриневич // Національна ідентичність в мові і культурі: збірник наукових праць / за заг. ред. А.Г. Гудманяна, О.Г. Шостак. - К.:Талком, 2019. – С. 144-149
Abstract: Тема кохання специфічна і складна для наративної площини дитячої/підліткової літератури. Особливості переживання почуття закоханості у підлітковому та дорослому віці є відмінними за своєю специфікою, емоційною складністю та спектром вираження, а отже, орієнтуючись на реципієнта-підлітка, автори обирають специфічні наративні стратегії, доступні юному читачеві. Яскравим прикладом такої розбудови художнього світу є повість М. Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських». Зауважимо, що певною мірою авторка застосовує на ґрунті української дитячої (зокрема підліткової) літератури постмодерну тенденцію, а саме інтертекстуальність. Марина Павленко звертається у текстах до надбань української усної народної творчості, застосовує елементи української історії та алюзії на літературні образи й мотиви. Так, риси українського постмодерного дискурсу з «дорослої» літератури зміщуються на дитячу, зокрема і на казку.
Description: Література 1. Льюїс К.С. ХронікиНарнії. Лев, Біла Відьма та шафа [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://lib.rus.ec/b/324482 2.Павленко М. Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rulit.net/books/rusalonka-iz-7-v 3. Перетята О.С. Творчість Зірки Мензатюк і українська дитяча література другої половини XX - початку XXI століття: дис. ... канд. філол. наук: 10.01.01 / Перетята Олеся Сергіївна. – Луганськ, 2012. – 232 c.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/42657
ISBN: 978-617-7685-68-4
Appears in Collections:Національна ідентичність в мові і культурі. XII Міжнародна конференція

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гриневич19.pdf941.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.