Кафедра біотехнології
Permanent URI for this communityhttp://er.nau.edu.ua/handle/NAU/9144
News
Відповідальний за розділ: старший викладач кафедри біотехнології БАБІЙ Віталій Олександрович. E-mail: babiy.vitaliy@npp.nau.edu.ua
Browse
Browsing Кафедра біотехнології by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 501
- Results Per Page
- Sort Options
Item Влияние вида и степени поражения картофеля на показатели спиртового брожения(1982) Решетняк, Людмила Расулівна; Ісаєнко, Володимир Миколайович; Куц, А.М.; Суходол, В.Ф.; Горкуценко, А.В.В статье приведены результаты исследований по влиянию степени поражения картофеля болезнями фитофторой, черной ножкой, сухой и мокрой гнилью на изменение его химического состава и показатели спиртового брожения. В статті наведено результати досліджень по впливу степеня враження картоплі хворобами фітофторою, чорною ніжкою, сухою і мокроою гниллю на зміну його хімічного складу і показники спиртового бродіння. The article presents the research results on the influence of the degree of destruction of potato diseases-late blight, black leg, dry and wet rot to a change in its chemical composition and indicators of alcoholic fermentation.Item Сравнительная характеристика микрофлоры полупродуктов призводства спирта из здорового и пораженного сухой или мокрой гнилью картофеля(1983) Решетняк, Людмила Расулівна; Ісаєнко, Володимир Миколайович; Куц, А.М.; Суходол, В.Х.Спиртовое сбраживание сусла из пораженного картофеля сопровождалось резким возрастанием содержания инфицирующей микрофлоры, среди которой преобладали молочнокислые бактерии. Степень потребления углеводов и выход спирта при сбраживании сусла, полученного из пораженного картофеля, были ниже, чем при сбраживании сусла из здорового картофеля. /// Спиртове зброджування сусла із враженої картоплі супроводжувалось різким зростанням вмісту інфікуючої мікрофлори, серед якої переважали молочнокислі бактерії. Ступень засвоєння вуглеводів і вихід спирту при зброджуванні сусла, отриманого із враженої картоплі, були нижче, ніж при зброджуванні сусла із здорової картоплі. /// Alcoholic fermentation of wort from diseased potatoes accompanied by a sharp increase in the content of infecting microorganisms, among which was dominated by lactic acid bacteria. The degree of consumption of carbohydrates and the alcohol fermentation, obtained from diseased potatoes were lower than fermentation of healthy potatoes.Item Применение активированных дрожжей для улучшения качества шампанских вин(1993) Решетняк, Людмила Расулівна; Ковальов, М.М.; Куц, А.М.; Тимофєєва, Л.Є.Дослідження дії низькочастотного лазерного випромінювання на продуктивність і морфологічні особливості дріжджів роду Saccharomyces vini, застосовуваних при виробництві шампанських вин./// Исследование действия низкочастотного лазерного излуче-ния на продуктивность и морфологические особенности дрожжей рода Saccharomyces vini, применяемых при производстве шампанских вин./// Investigating the effects of low-frequency laser radiation on the productivity and morphological features of yeasts of the genus Saccharomyces vini, used in the production of sparkling wines.Item Идентификация термофильных анаэробных микроорганизмов, изолированных из метантенка(Институт микробиологии и вирусологии им. Д.К. Заболотного АН Украины, 1993) Ястремская, Лариса Сергеевна; Yastremskaya, Larisa Sergeevna; Iastremska, LarysaИз термофильной накопительной метаногенной культуры, выделеной из активного ила метантенка станции биологической очистки сточных вод (СБО, Киев, Бортничи), были изолированы первичные анаэробы – термофильные целлюлолитические, сахаролитические штаммы и вторичные анаэробы – метанобразующие бактерии. Исследованы морфолого-культуральные и физиолого-биохимические свойства выделенных изолятов. На основании исследованных свойств выделенные штаммы идентифицированы как – Clostridium thermocellum 5СТ, C.thermosaccharolytіcum 1S, метаногенные бактерии отнесены к родам Methanobacterіum, Methanosarcіna.Item Спосіб зброджування поживних середовищ(Державний Департамент Інтелектуальної Власності, 2003-12-18) Тодосійчук, Сергій Романович; Решетняк, Людмила Расулівна; Швець, Віктор Миколайович; Тодосійчук, Тетяна Сергіївна; Решетняк, Ірина Сергіївна1. Спосіб зброджування поживних середовищ, що включає підготовку сировини до зброджування сусла штамами іммобілізованих спиртових дріжджів у батареї бродильних апаратів, який відрізняється тим, що зброджування здійснюють спиртовими дріжджами, іммобілізованими на поверхні носія, за який використовують вуглецевий волокнистий матеріал, отриманий з привитих співполімерів целюлози шляхом карбонізації при 800-850 0С в інертному середовищі й активації при 700-900 0С водяною парою. 2. Спосіб за п.1, який відрізняється тим, що зброджування мелясного сусла здійснюють при швидкості розведення середовища в головних бродильних апаратах 0,065-0,085 год-1. 3. Спосіб за п.1, який відрізняється тим, що зброджування виведеної з головних бродильних апаратів бражки здійснюють у двох послідовно з'єднаних апаратах доброджування при швидкості розведення середовища 0,20-0,45 год -1.Item Спосіб виробництва етилового спирту із цукровмісної сировини(Державний Департамент Інтелектуальної Власності, 2003-12-18) Решетняк, Людмила Расулівна; Тодосійчук, Сергій Романович; Швець, Віктор Миколайович; Решетняк, Ірина Сергіївна; Тодосійчук, Тетяна Сергіївна1. Спосіб виробництва етилового спирту із цукровмісної сировини, що передбачає приготування поживного середовища, чистої культури дріжджів і зброджування сусла, який відрізняється тим, що зброджування сусла здійснюють сумішшю спиртових і пивних рас дріжджів. 2. Спосіб за п.1, який відрізняється тим, що застосовують спиртові дріжджі Saccharomyces cerevisiae рас Я, В, V-30 і пивні дріжджі Saccharomyces carlbergensis рас11, F, 8а(M), P. 3. Спосіб за пп. 1, 2, який відрізняється тим, що пивні дріжджі направляють в 5, 6 або 7 бродильний апарат в кількості від 10 до 30% від загального об'єму виробничих дріжджів.Item Спосіб одержання дифузійного соку(Державний Департамент Інтелектуальної Власності, 2003-12-25) Ліпєц, Антон Адамович; Гусятинська, Наталія Альфредівна; Решетняк, Людмила Расулівна; Решетняк, Ірина Сергіївна; Коровко, Світлана МиколаївнаСпосіб одержання дифузійного соку, що включає подрібнення буряку на стружку, вилучення цукрози з бурякової стружки водою і періодичне введення дезінфектанту в апарат, який відрізняється тим, що як дезінфектат використовуюють кормові антибіотики в кількості 2-3 кг/100 т перероблених буряків.Item Вплив гідроксиду заліза на анаеробне зброджування сульфатвмісних стічних вод(2004) Решетняк, Людмила Расулівна; Стабніков, В.П.; Красінько, В.О.Стічні води рибопереробної промисловості та багатьох біотехнологічних підприємств містять значну кількість сульфатів. Метою даної роботи було вивчення впливу гідроксиду трьохвалентного заліза на процес анаеробного зброджування стічних вод, що містили органічні речовини та сульфат. Показано, що при внесенні гідроксиду трьохвалентного заліза при анаеробному зброджуванні стічних вод з високим вмістом органічних речовин і сульфату інтенсифікується процес очищення завдяки діяльності залізовідновлювальних бактерій. При додаванні гідроксиду заліза в модельну сульфатвмісну стічну воду сірководень був повністю відсутнім в біогазі і рідкій фазі. Співвідношення числа сульфатредукуючих бактерій та метаногенів після додавання гідроксиду заліза знижувалося у 6 разів.Item Видалення фосфату з рідинної фракції анаеробного реактору і застосування його як добрива(2005) Решетняк, Людмила Расулівна; Стабніков, В.П.Показано можливість видалення фосфату з рідинної фракції анаеробного реактора міських водоочисних споруд за допомогою накопичувальної культури залізовідновлювальних бактерій при використанні гідроксиду заліза як джерела Fe(III). Наведено результати дослідження застосування отриманого фосфат-залізовмісного осаду як фосфорного добрива.Item Взаємодія мікробних популяцій у метаногенних асоціаціях і шляхи збільшення виходу метану в метантенках(2006) Ястремська, Лариса Сергіївна; Карпенко, В.І; Голодок, Л. П.; Бурун, І. Г.; Лембей, Я.В.Розглянуті актуальні питання забруднення навколишнього середовища високополімерними сполуками. Дана оцінка можливості трансформації цих сполук анаеробними метаногенними асоціаціями мікроорганізмів і перетворення їх на енергоносії. Вивчено механізми взаємодії між окремими популяціями мікроорганізмів метаногенної асоціації. Проведено селекцію штамів мікроорганізмів, які брали участь у трансформації полімерів. Створені штучні мікробні асоціації. Вивчено вплив факторів навколишнього середовища на трансформацію високополімерних сполук анаеробними мікроорганізмами.Item ЗАКОНОМІРНОСТІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПОЛІМЕРНИХ СПОЛУК У МЕТАН ТЕРМОФІЛЬНИМИ АНАЕРОБНИМИ БАКТЕРІЯМИ(2006) Ястремська, Лариса Сергіївна; Карпенко, В.І; Голодок, Л. П.; Бурун, І. Г.; Лембей, Я. В.; Татарченко, О. С.Показано закономірності трансформації полімерних сполук у метан виділеними термофільними анаеробними бактеріями. Послідовність використання субстратів метангенеруючими бактеріями відповідає енергетичному виходу реакцій метаногенезу: у першу чергу використовується водень, потім – ацетат. Спільне культивування виділених різних анаеробних культур дає можливість збільшити вихід етанолу, водню та підвищити еффективність утворення метану.Item Спосіб очищення рідини від механічних домішок(2006) Горупа, Василь Васильович; Трофімов, Ігор Леонідович; Зубченко, Олександр МиколайовичКорисна модель відноситься до технології очищення рідин від механічних домішок в гравітаційному та відцентровому полях і може бути застосований у нафтохімічній та інших галузях промисловості де необхідно очищувати воду, палива, масла і рідини гідравлічних систем.Item Мікробіологія харчових виробництв(2007) Решетняк, Людмила Расулівна; Пирог, Т.П.; Поводзинський, В.М.; Грегірчак, Н.М.Викладено історію розвитку мікробіології, будову клітин прокаріотів і еукаріотів, їх філогенетичну систематику, фізіологію росту, основні механізми обміну речовин і перетворення енергії. Наведені закономірності життєдіяльності мікроорганізмів, які використовуються в окремих харчових виробництвах. Показані джерела інфекції та основні контамінуючі мікроорганізми сировини, напівпродуктів та готової продукції. Для студентів, магістрантів, аспірантів та викладачів вищих навчальних закладів, а також фахівців переробної та харчової промисловості. Изложена история развития микробиологии, строение клеток прокаріот и эукариот, их филогенетическая систематика, физиология роста, основные механизмы обмена веществ и превращения энергии. Представлены закономерности жизнедеятельности микроорганизмов, использующихся в определенных пищевых производствах. Показаны источники инфекции и основные контаминирующие микроорганизмы сырья, полупродуктов и готовой продукции. Для студентов, магистрантов, аспирантов и преподавателей высших учебных заведений, а также специалистов перерабатывающей и пищевой промышленности. The history of microbiology, cell structure of prokaryotes and eukaryotes, their phylogeny systematics, physiology of growth, the basic mechanisms of metabolism and energy transformation are described. Patterns of vital activity of microorganisms used in some food industries are listed. The sources of infection and major microorganisms contaminating the raw materials, intermediate products and end-product, are characterized. Intended for bachelor students, master students, postgraduates, academics, and specialists of processing and food industry.Item Гідроциклон для очищення стічних вод від нафтопродуктів(2007) Горупа, Василь Васильович; Зубченко, Олександр Миколайович; Матвєєва, Олена Львівна; Павлюх, Леся ІванівнаКорисна модель відноситься до пристроїв для очищення стічних вод від забруднень нафтопродуктами в гравітаційному і відцентровому полях та з використанням сорбентів і може бути застосована у нафтохімічній та інших галузях промисловості для очищення нафтовмісних стічних вод.Item Шляхи підвищення енергетичної ефективності згоряння вуглеводневих палив(Всеукраїнський науково-технічний журнал "Промислова гідравліка і пневматика" м.Вінниця, Віницький дердавний аграрний університет, 2007-10) Горупа, Василь Васильович; Суліман, Олексій МиколайовичПредставлений аналіз розподілення енергії отриманої від спалювання вуглеводневого палива в теплоенергетичному агрегаті. Запропонований шлях підвищення ефективності згоряння вуглеводневих палив для теплоенергетичних агрегатівItem Роль анаеробних мікроорганізмів у трансформації сільськогосподарської сировини в біопаливо. Рукопис(Уманський державний аграрний університет, 2008) Ястремська, Лариса Сергіївна; Yastremskaya, LarisaДисертацію присвячено вивченню анаеробних мікроорганізмів та їх ролі у трансформації сільськогосподарської сировини в біопаливо. Розроблено спеціальні пристрої для виділення, культивування та вивчення фізіолого-біохімічних властивостей облігатних анаеробних мікроорганізмів при трансформації органічних відходів. З активного мулу метантенка виділено та ідентифіковано нові штами облігатних анаеробних термофільних целюлолітичних, сахаролітичних та метаногенних мікроорганізмів – C.thermocellum 5СТ, C.thermosaccharolyticum 1S, Methanobacterium sp.13М, Methanosarcina sp. 84 MS, які утилізують сільськогосподарську та іншу сировину. Для C.thermocellum 5СТ і C.thermosaccharolyticum 1S встановлено оптимальний рівень окисно-відновного потенціалу, що дорівнює –260 мВ та –140 мВ відповідно, який визначає інтенсивність процесів біосинтезу культур. Досліджено вплив метаболітів, що утворюються при трансформації органічних речовин, на життєдіяльність анаеробних культур. Показано, що водень регулює розвиток і вихід кінцевих продуктів C. thermocellum 5CT і C.thermosaccharolytіcum 1S. Підвищення концентрації водню призводить до збільшення кількості етанолу удвічі і зменшення утворення ацетату утричі. Штами C. thermocellum 5СТ і C.thermosaccharolyticum 1S резистентні до етанолу у концентрації 2%. C. thermocellum 5СТ містить активний целюлазний комплекс ферментів, який є стійким щодо дії кисню. На основі виділених монокультур складено асоціації анаеробних мікроорганізмів, які запропоновано використовувати в переробленні сільськогосподарської сировини. Знайдено оптимальне співвідношення монокультур, яке дає змогу впливати на вихід кінцевих продуктів метаболізму – метану, етанолу, ацетату. Для інтенсифікації виходу біопалива і одержання метаболітів при трансформації органічних відходів запропоновано використовувати магнітні поля з частотою пульсації 2–10 Гц, з магнітною індукцією 40–120 мТл за швидкості потоку рідини 36 м/хв. Dissertation is devoted to the study of anaerobic microorganisms and their role in transformation of agricultural raw material in a biogas. The special methods and study of devices for a selection, cultivation and study of physiological biochemical properties of anaerobic microorganisms were developed. From the thermophilic accumulating methanogenes culture from active silt of methantank were isolated and identified thermophilic cellulolytic, saccharolytic and methanogenes microorganisms –C.thermocellum 5CT, C.thermosaccharolyticum 1S, Methanobacterium sp.13M, Methanosarcina sp. 84 MS, which will utilize organic matters. For cellulolytyc strain of C.thermocellum 5CT and saccharolytyc strain of C.thermosaccharolyticum 1S was foundan level of an optimum redox-potential, which is equal –260 mV and –140 mV, accordingly, which determines intensity of processes of biosynthesis of cultures. Influencing products of metabolism is explored, which appear during transformation of organic matters on the vital functions of anaerobic cultures. It is shown, that hydrogen as product of metabolism is regulated by development of cultures and output of the finished products of metabolism of C. thermocellum 5CT and C. thermosaccharolyticum 1S. Multiplying the concentration of hydrogen to intensification of formation of ethanol in 2 times and formation of acetate оppresses in 3 times. Strains of C. thermocellum 5CT and C.thermosaccharolyticum 1S resistant to 2% ethanol. Strain of C. thermocellum 5CT contains the active cellulase complex of enzymes, steady to the action of oxygen. Based on the selected monocultures was composed association of anaerobic microorganisms, which was suggested to use in different biotechnology, for example, in processing of wastes of agricultural productions. Optimum correlation of monocultures, which are included in an association, was found, which enable to make influence on the output of the finished goods of metabolism – methane, ethanol, acetate. For intensification of output of a biogas and of metabolites during transformation of organic wastes. It was suggested to use the magnetic fields with frequency of pulsation 2–10 Hz and with magnetic induction of 40–120 mTl, at speed of stream of liquid of 36 m/m.Item АНАЕРОБНА КОНВЕРСІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ВІДХОДІВ В БІОПАЛИВО(Уманський державний аграрний університет, 2008) Ястремська, Лариса СергіївнаРозглянуто актуальні питання трансформації сільськогосподарських відходів (курячий послід) у біопаливо. Оптимальною концентрацією процесу трансформації курячого посліду у біопаливо при оптимальних умовах (рН дорівнює 7,0–7,3, температура 55–60оС) є 10,0–12,0% нативного та 1,0–1,5% сухого посліду. Процес трансформації органічних відходів можна інтенсифікувати за використання іммобілізованих клітин мікроорганізмів.Item Газовий пальник(2008) Горупа, Василь Васильович; Кравець, Іван АндрійовичКорисна модель відноситься до теплотехніки зокрема до спалювання газоподібних палив, і може застосовуватись в теплоенергетичних пристроях, зокрема може бути використана у побутових газових плитах та обігрівачах.Item ПЕРЕРОБКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ВІДХОДІВ У БІОПАЛИВО(ННЦ «Інститут землеробства УААН, 2008) Ястремська, Лариса Сергіївна; Карпенко, В.І; Гончар, О.С.; Григораш, Т.Ю.Було досліджено, що термофільна метаногенна асоціація мікроорганізмів здатна активно трансформувати відходи сільськогосподарського виробництва, зокрема курячий послід, у біопаливо. Встановлена оптимальна концентрація курячого посліду при трансформації у біопаливо за оптимальних умов культивування (рН = 7,0-7,3, температура 55-60°С), що становить – 10,0-12,0%. Процес трансформації органічних відходів можна інтенсифікувати за використання іммобілізівних клітин біоагентів на силікагелі. Відходи сільськогосподарського виробництва (курячий послід) можна використовувати як поживне середовище для мікроорганізмів різних таксономічних груп.Item Генетична структура порід і породних груп коропів за окремими генетико-біохімічними системами(Рибогосподарська наука України, Інститут рибного господарства НААН, 2008-01) І.І. Грициняк; Т.А. Нагорнюк; Тарасюк, Сергій ІвановичGENETIC STRUCTURE OF BREEDS AND BREED GROUP OF CARP AT USE ANY GENETIC-BIOCHEMICAL SYSTEMS I. Grycynjak, T. Nagornyuk, S. Tarasjuk Analysis of genetic structure at various breeds and hybrid groups of carp was carry out. Most informative for discovering of intergroup variations were malatdegidrogenaza and 6-phosphoglukonatdegidrogenaza enzymes and locus of transferrin. The polymorphism value of these systems are may promote the objective control of imbreeding power of the fish groups and also the modification of genetic structure in generations and in various breeding conditions.