Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63434
Title: Стабілізована система визначення курсу
Authors: Назаренко, Ілля Вадимович
Keywords: кваліфікаційна робота
система визначення курсу
динамічно настроюваний гіроскоп
математична модель
параметри контуру управління
Issue Date: 26-Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Назаренко І.В. Стабілізована система визначення курсу. - Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня Магістр за спеціальністю 151 Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології. - Національний - авіаційний університет. - Київ, 2023. - 105 с.с.
Abstract: На сьогоднішній день сфери використання систем орієнтації і навігації в значній мірі розширилися. Швидкий розвиток сучасних транспортних засобів для перевезення цінних вантажів по землі, воді, в повітрі та у космічному просторі викликає потребу у глибокому вдосконаленні засобів навігації та керування рухом об'єктів. В широкому розумінні терміну "навігація" вказує на проведення рухомого об'єкта вздовж заданої траєкторії відповідно до попередньо визначеної програми руху. Навігаційні системи забезпечують визначення параметрів руху об'єкта (таких як поточні координати і вектор швидкості), інформація про які необхідна для ефективного керування об'єктом при вирішенні завдань навігації в широкому контексті. Для ефективного керування об'єктом також важливо визначати його кутове положення щодо базових напрямків, які визначаються за допомогою систем орієнтації. Крім того, системам орієнтації часто доручається завдання забезпечення встановленої орієнтації різноманітних пристроїв, таких як фото- та телекамери, антени, системи озброєння і т.д. Інерціальні системи орієнтації і навігації за принципом конструкції можна розділити на платформні та безплатформні. У платформних системах чутливі елементи (ЧЕ) розташовані на платформі, яка вирішена відносно об'єкта за допомогою карданового підвісу. У цьому випадку платформа фізично реалізує на борту об'єкта опорні напрямки, відносно яких потрібно визначити орієнтацію або забезпечити стабілізацію будь-яких пристроїв. У безплатформних системах ЧЕ жорстко закріплені на борту об'єкта, і визначення всіх параметрів руху й орієнтації проводиться аналітично в бортовому обчислювачі. Розглянемо сучасний стан інерційних систем навігації й орієнтації, адже без розгляду існуючих аналогів неможливе створення нових перспективних приладів.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник роботи: д.т.н., професор кафедри аерокосмічних систем управління, Сущенко Ольга Андріївна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/63434
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри аерокосмічних систем управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ 2023 151 Назаренко Ілля Вадимович.pdfкваліфікаційна робота з пояснювальною запискою2.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.