Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62942
Title: Структурний синтез законів управління рухомим об'єктом
Authors: Биковський, Олександр Олександрович
Keywords: кваліфікаційна робота
закони управління
метод дослідження
стратосферичний аеростат
аналіз ефективності
дискретні системи
комп'ютерне моделювання
керованість спостереження
Issue Date: 22-Jun-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Биковський О.О. Структурний синтез законів управління рухомим об'єктом. Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня Бакалавр за спеціальністю 151 Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології. - Національний авіаційний університет. - Київ, 2023 р. - 41 с.
Abstract: Тема дипломної роботи присвячена важливій області сучасної кібернетики та автоматизації - структурному синтезу законів управління рухомими об'єктами. Постійний розвиток технологій, поступове вдосконалення механізмів і систем контролю спонукає до перегляду та вдосконалення існуючих методик та підходів до управління рухомими об'єктами. Цей дослідження зосереджено на розробці оптимальних стратегій управління з використанням сучасних методів, таких як робастна параметрична оптимізація, а також теорія дискретних систем у просторі станів. В основу роботи було покладено конкретний об'єкт управління - стратосферичний аеростат, що вимагає високої точності та надійності систем управління. Метою даної дипломної роботи є створення та аналіз нового закону управління для стратосферичного аеростату з використанням принципів робастної параметричної оптимізації та дискретних систем у просторі станів. Для досягнення цієї мети передбачено виконання наступних завдань: 1. Проаналізувати існуючі закони управління рухомими об'єктами та методи їх структурного синтезу. 2. Розглянути теорію керованості та спостережуваності дискретних систем управління. 3. Вивчити принципи робастної параметричної оптимізації. 4. Розробити новий закон управління для стратосферичного аеростату. 5. Провести аналіз стабільності та ефективності розробленого закону управління. Об'єктом дослідження є процеси управління рухомим об'єктом, а предметом - методи і моделі структурного синтезу законів управління для таких об'єктів. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання результатів роботи для створення нових систем управління рухомими об'єктами, що в свою чергу, може привести до підвищення ефективності і надійності їх роботи, зменшення ризику аварій та витрат на обслуговування. У першому розділі роботи виконується огляд існуючих законів управління та методів їх структурного синтезу, описуються основні принципи керованості та спостережуваності дискретних систем управління. У другому розділі проводиться детальний аналіз методів робастної параметричної оптимізації. В третьому розділі розроблюється новий закон управління для стратосферичного аеростату. У четвертому розділі проводиться аналіз стабільності та ефективності розробленого закону управління.
Description: Робота публікується згідно наказу Ректора НАУ від 27.05.2021 р. № 311/од " Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозитарії університету". Керівник роботи: к.т.н., доцент кафедри аерокосмічних систем управління, Абрамович Олена Олександрівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/62942
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри аерокосмічних систем управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ФАЕТ_151_2023 Биковський О.О.pdf321.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.