Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61995
Title: Механізми створення та функціонування військової метафори у сучасних англомовних текстах
Authors: Бондаренко, Наталія Сергіївна
Keywords: дипломна робота
політичний текст
військові метафори
переклад метафор
механізми створення метафор
спосіб відтворення
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Бондаренко Н.С. Механізми створення та функціонування військової метафори у сучасних англомовних текстах. – Дипломна робота на здобуття ступеня магістра спеціальності "Філологія", ОПП "Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська". – К.: НАУ. – 97 с.
Abstract: Військова метафора в сучасній лінгвістиці визначається як значущий мовний інструмент, що активно використовується для вираження різноманітних ідей та концепцій. Її місце у лінгвістиці проявляється в утворенні семантичних асоціацій із сферою військових дій, стратегій та тактик. Метафоричні конструкції з військовим контекстом служать не лише засобом образності, а й ефективним способом передачі інтенсивності та емоційного забарвлення мовлення. У лінгвістиці метафоричні номінації становлять собою продуктивний механізм сенсоутворення на різних рівнях мовної структури, таких як лексичний, синтаксичний та морфемний. Цей спосіб творення нових значень набуває особливого значення у поповненні словникового складу мови. Метафора, що виникає від грецького слова "перенесення", передбачає перенесення назви з одного класу об'єктів на інший, який має схожість з першим за зовнішніми ознаками, структурою чи функціями. У широкому розумінні термін "метафора" також включає інші види переносу значення слова. Таким чином, можна сформулювати визначення "метафори" як різновиду лексико-семантичного словотворення, яке базується на порівнянні та перенесенні назви одного об'єкта на інший через подібність у зовнішніх ознаках, структурі чи функціях. Значна увага сучасної військової науки звертається до дослідження засобів комунікації як ефективних методів впливу на масову свідомість. Особливу актуальність набувають дослідження використання військових метафор як механізмів публічного мовлення в конкретних ситуаціях. Це дозволяє зробити глибокі висновки щодо комунікативних стратегій політиків. Варто також розглянути прагматичний аспект військової комунікації та її основних компонентів, таких як військова мова та метафора. Дослідження військових метафор використовуються для аналізування і розуміння способів, якими ми використовуємо мову про війну і військові дії, щоб описати та пояснити інші аспекти нашого життя і діяльності.
Description: Робота публікується згідно з наказом Ректора НАУ від 27.05.2021 р. №311/од "Про розміщення кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти в репозиторії університету". Керівник проєкту: доцент, к. філол. н., Головня Алла Василівна.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/61995
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри англійської філології і перекладу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Диплом Бондаренко.pdf1.12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.