Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60480
Title: Особливості експлуатації і технічного обслуговування планера та функціональних систем повітряних суден у складних природно-кліматичних умовах
Authors: Дмитрієв, С.О.
Тугарінов, О.С.
Чоха, Ю.М.
Keywords: планер
льотна придатність
авіаційна техніка
повітряне судно
кліматичні умови
безпека польотів
Issue Date: 2005
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Особливості експлуатації і технічного обслуговування планера та функціональних систем повітряних суден у складних природно-кліматичних умовах: Курс лекцій. - К.: НАУ, 2005. -140 с.
Abstract: Сучасні повітряні судна експлуатуються в різних природно-кліматичних районах як усередині країни, так і за кордоном. Умови експлуатації` ПС у багатьох районах земної кулі, наприклад, на крайній Півночі в пустелях, тропіках і субтропіках, мають свої специфічні особливості, які значно відрізняються від умов експлуатації у помірному кліматі. Так, при експлуатаціі ПС на курних аеродромах поблизу пилових пустель виникає підвищений ерозійно-абразивний знос деталей двигуна і систем ПС, погіршуються зльотні характеристики внаслідок високої температури зовнішнього повітря. Однак і в середній смузі ПС може потрапити у небезпечну польотну ситуацію, викликану, наприклад. інтенсивною бовтанкою або обмерзанням. Вплив на авіаційну техніку несприятливих факторів зовнішнього середовища призводить до зміни швидкості протікання (рідким-хімічних процесів, які повільно розвиваються у матеріалах виробів ПС - корозії, ерозії, старіння, зносу, утомленості, зміни льотно-технічних характеристик, підвищенню динамічних і вібраційннх навантажень.
Description: У курсі лекцій показано вплив складних природно-кліматичних умов на технічних умов та технічний стан, експлуатацію і технічне обслуговування планера і функціональних систем ПС, а також на безпеку польотів, розглянуті методи і засоби забезпечення льотної придатності ПС в цих умовах. Призначеннй для студентів авіаційних вищих навчальних закладів, в тому числі для студентів закордонних країн, і може бути використаний також інженерно-технічтіимн робітниками цивільної авіації та слухачами авіаційних коледжей.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/60480
Appears in Collections:Конспекти лекцій до дісциплін кафедри підтримання льотної придатності повітряних суден

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Особливості експлуатації і ТО планера та систем.pdf33.72 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.