Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59375
Title: Оцінювання впливу електромагнітних полів на процес електрокардіографічного діагностування
Authors: Бойко, Катерина
Keywords: електромагнітне поле
електрокардіограма
безпека людини
заходи безпеки
серцево-судинні захворювання
діагностування серцевих захворювань
Issue Date: 14-Apr-2023
Publisher: Національний авіаційний університет
Citation: Бойко К. Оцінювання впливу електромагнітних полів на процес електрокардіографічного діагностування // Політ. Сучасні проблеми науки : тези доповідей ХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених. – Національний авіаційний університет. – Київ, 2023. – С. 26–27.
Abstract: : Головною причиною смертності в Україні є серцево-судинні захворювання. Щомісяця від серцево-судинної патології серед дорослого населення в Україні помирає 37 960 осіб. Поряд із загальновизнаними факторами ризику, такими як паління, цукровий діабет, вік понад 60 років, чоловіча стать, менопауза у жінок, є й низка несприятливих факторів, що істотно впливають на захворюваність серцево-судинної системи. Одним із таких факторів є вплив електричних й магнітних полів. Сучасний рівень знань про вплив електромагнітних полів на серцево-судинну систему ґрунтується в основному на звітах радянських досліджень 60-х років, які вказують на те, що у людей, які зазнали впливу, розвиваються такі симптоми, як порушення серцевого ритму, порушення провідності, зниження амплітуди записів ЕКГ і зміни артеріального тиску. Під впливом електромагнітних полів можуть виникати помилки в діагностування серцевих захворювань, що може призвести до неправильного лікування. Електромагнітні поля можуть впливати на якість запису ЕКГ, змінюючи сигнали [1,2]. Для оцінки впливу електромагнітних полів на навколишнє середовище та людей, було створено програму у середовищі MATLAB, яка дозволяє приблизно оцінити вплив електромагнітних полів на основі відстані до джерела полів, стану обладнання, потужності джерела та коефіцієнта експозиції людини до електромагнітних полів [3].
Description: Electricity and Magnetism in Biology and Medicine. ECG Abnormalities in Workers Exposed to Electromagnetic Fields at Different Exposure Levels. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-4867-6_197 2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Magnetic Field Threshold for Accurate Electrocardiography in the MRI Environment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096481/ 3. Новини медицини та фармації. Вплив електромагнітних полів надвисокого діапазону на серцево-судинну систему. http://www.mif-ua.com/archive/article/10683
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/59375
Appears in Collections:Політ. Екологічна безпека, інженерія та технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Бойко.pdf615.03 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.