Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51643
Title: Проблема національної ідентичності в публіцистичній та епістолярній спадщині Панаса Мирного
Authors: Матвєєва, Ольга Олексіївна
Keywords: національна ідентичність
Панас Мирний
публіцистична спадщина
епістолярна спадщина
прозаїк
драматург
український письменник
національні питання
Issue Date: Apr-2021
Publisher: Талком, Київ
Citation: Матвєєва О.О. Проблема національної ідентичності в публіцистичній та епістолярній спадщині Панаса Мирного /О.О. Матвєєва// Національна ідентичність в мові і культурі: збірник наукових праць / за заг. ред. О.Г. Шостак. - К.: Талком, 2021. – с.84-90
Abstract: Панас Мирний — видатний прозаїк ХІХ ст., драматург, перекладач, автор низки віршів. Прикметно, що публіцистика, щоденникові нотатки, епістолярна спадщина кристалізують погляди письменника на національні питання, проблеми буття українського народу, пов’язані з ідеєю визволення поневоленої нації. Апелюючи до необхідності відродження українського народу, у нотатках Мирний літературне покликання визначає через служіння Батьківщині, формулюючи засадничу настанову: «Хочеться мені слави запобігти в письменстві? Ні, не хочу тії слави, їй богу, не хочу. Вся моя слава — Україна, якби я їй добра хоч на мачину зробив, то б мені і була слава, я більшої не хочу. Якби я зміг показати безталанную долю життя людського, високую його душу, тепле серце, як вони є у мирі — то б моя слава була і моя надія справдилася... Через це я і пишу, і пишу, пробую — а ось, може, і вдасться... Так що писання — моя думка, моя надія, моя віра». Слід зазначити, що україноцентричність — засаднича ознака мислення письменника. У 1909 році Мирний вже у зрілому віці писав про значення літературної діяльності, яка «хоч малою-невеличкою цяточкою слугуватиме на користь рідній країні та її поневоленому народові!». Відтак важливо актуалізувати матеріали статей, промов, листів, діаріуша в контексті визначення механізмів збереження національної ідентичності, обгрунтованого аналізу пошуків Мирного у національній площині, що щільно пов’язано із соціальними проблемами того часу.
Description: Література 1. Панас Мирний Поезія. Публіцистика. Епістолярій / Заг. ред. Н. О. Вишневської. Київ: Наукова думка, 1971. Т. 7. 663 c. 2. Ушкалов Л. В. Реалізм – це есхатологія: Панас Мирний. Харків: Майдан, 2012. 184 c.
URI: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/51643
ISBN: 978-617-8016-02-9
Appears in Collections:Національна ідентичність в мові і культурі. ХІV Міжнародна конференція

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Matveeva.pdf851.03 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.