Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/38539
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЯстремська, Лариса Сергіївна-
dc.contributor.authorМатвєєва, Н.А.-
dc.contributor.authorГаврилюк, О.А.-
dc.date.accessioned2019-05-02T17:39:12Z-
dc.date.available2019-05-02T17:39:12Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationМатвєєва Н.А. Вплив зниженої температури на синтез флавоноїдів у культурах «бородатих» коренів Аrtemisia vulgaris та Аartemisia annua / Н.А.Матвєєва, О.А.Гаврилюк, Л.С.Ястремська //Фактори експериментальної еволюції організмів: зб.наук.пр. – К: Укр. т-во генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова, 2018. – Т.23. – С.302-307.uk_UA
dc.identifier.issn2415-3826 (Online)-
dc.identifier.issn2219-3782 (Print)-
dc.identifier.urihttp://er.nau.edu.ua/handle/NAU/38539-
dc.description.abstractThe aim of the work was to investigate the effect of short-term cold stress (+10°С) on the growth, flavonoid synthesis and antioxidant activity in Artemisia vulgaris L. and A. annua L. “hairy“ root cultures. Methods. Transgenic roots were cultivated during the first 1, 2 and 5 days at +10°C on Murashige and Skoog basal medium with twice reduced macrosalt content. The total flavonoids content in Rutin equivalent was determined using alcohol extract reac-tion with alumunium chloride. Antioxidant activity was studied using the DPPH method. Results. Short-term cold stress resulted in a reduction of mass increment by 12–76 %. The total flavonoid content in «hairy» roots ranged from 32.0±3.13 to 187.0±21.04 mg RE/g dry weight. Decrease of temperature has led to decrease of the flavonoids content in No. 1, No. 2 A. vulgaris root lines and No. 5 A. annua line by 18–33 %. The reaction of No. 3 A. vulgaris and No. 4 A. annua root lines was expressed in stimulation flavonoid synthesis by 62 % and 56.5 %. Cultivation of «hairy» roots under short-term cold stress has led to decrease of the antioxidant activity in all roots lines by 4–40 %. Conclusions. Сold stress had negative effect the “hairy“ roots growth, stimulated flavonoids accumulation only in two “hairy” root lines and reduced the level of antioxidant activity.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherУкраїнське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавіловаuk_UA
dc.subjectкультури «бородатих коренів»,uk_UA
dc.subjectArtemisia spp.,uk_UA
dc.subjectнизькотемпературний стресuk_UA
dc.subjectфлавоноїдиuk_UA
dc.subjectантиоксидантна активністьuk_UA
dc.titleВПЛИВ ЗНИЖЕНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ НА СИНТЕЗ ФЛАВОНОЇДІВ У КУЛЬТУРАХ «БОРОДАТИХ» КОРЕНІВ ARTEMISIA VULGARIS L. ТА ARTEMISIA ANNUA L.uk_UA
dc.title.alternativeEFFECT OF SHORT-TERM COLD STRESS ON FLAVONOID ACCUMULATION IN ARTEMISIA VULGARIS L. AND ARTEMISIA ANNUA L. “HAIRY” ROOT CULTURESuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.subject.udc57.017.3-
Appears in Collections:Наукові праці співробітників кафедри біотехнології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ВПЛИВ ЗНИЖЕНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ НА СИНТЕЗ ФЛАВОНОЇДІВ У КУЛЬТУРАХ.pdfОсновна стаття409.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.