Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/38539
Title: ВПЛИВ ЗНИЖЕНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ НА СИНТЕЗ ФЛАВОНОЇДІВ У КУЛЬТУРАХ «БОРОДАТИХ» КОРЕНІВ ARTEMISIA VULGARIS L. ТА ARTEMISIA ANNUA L.
Other Titles: EFFECT OF SHORT-TERM COLD STRESS ON FLAVONOID ACCUMULATION IN ARTEMISIA VULGARIS L. AND ARTEMISIA ANNUA L. “HAIRY” ROOT CULTURES
Authors: Ястремська, Лариса Сергіївна
Матвєєва, Н.А.
Гаврилюк, О.А.
Keywords: культури «бородатих коренів»,
Artemisia spp.,
низькотемпературний стрес
флавоноїди
антиоксидантна активність
Issue Date: 2018
Publisher: Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова
Citation: Матвєєва Н.А. Вплив зниженої температури на синтез флавоноїдів у культурах «бородатих» коренів Аrtemisia vulgaris та Аartemisia annua / Н.А.Матвєєва, О.А.Гаврилюк, Л.С.Ястремська //Фактори експериментальної еволюції організмів: зб.наук.пр. – К: Укр. т-во генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова, 2018. – Т.23. – С.302-307.
Abstract: The aim of the work was to investigate the effect of short-term cold stress (+10°С) on the growth, flavonoid synthesis and antioxidant activity in Artemisia vulgaris L. and A. annua L. “hairy“ root cultures. Methods. Transgenic roots were cultivated during the first 1, 2 and 5 days at +10°C on Murashige and Skoog basal medium with twice reduced macrosalt content. The total flavonoids content in Rutin equivalent was determined using alcohol extract reac-tion with alumunium chloride. Antioxidant activity was studied using the DPPH method. Results. Short-term cold stress resulted in a reduction of mass increment by 12–76 %. The total flavonoid content in «hairy» roots ranged from 32.0±3.13 to 187.0±21.04 mg RE/g dry weight. Decrease of temperature has led to decrease of the flavonoids content in No. 1, No. 2 A. vulgaris root lines and No. 5 A. annua line by 18–33 %. The reaction of No. 3 A. vulgaris and No. 4 A. annua root lines was expressed in stimulation flavonoid synthesis by 62 % and 56.5 %. Cultivation of «hairy» roots under short-term cold stress has led to decrease of the antioxidant activity in all roots lines by 4–40 %. Conclusions. Сold stress had negative effect the “hairy“ roots growth, stimulated flavonoids accumulation only in two “hairy” root lines and reduced the level of antioxidant activity.
URI: http://er.nau.edu.ua/handle/NAU/38539
ISSN: 2415-3826 (Online)
2219-3782 (Print)
Appears in Collections:Наукові праці співробітників кафедри біотехнології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ВПЛИВ ЗНИЖЕНОЇ ТЕМПЕРАТУРИ НА СИНТЕЗ ФЛАВОНОЇДІВ У КУЛЬТУРАХ.pdfОсновна стаття409.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.